За прогнозами мюнхенського Інституту економічних досліджень (ifo), котрий складає індекс, Німеччині загрожує найпотужніша рецесія за весь післявоєнний час.

Також представники німецького бізнесу вкрай песимістично оцінюють перспективи економічного розвитку країни. Вони прогнозують найсильніше падіння виробництва, будь-коли зафіксоване тут за останні 70 років.

Президент ifo Клеменс Фуст заявив про «катастрофічні настрої», що панують серед найвищого керівництва компаній: «Криза навколо коронавірусу б’є по економіці Німеччини з усією силою».

Про це свідчать також і дані Нюрнберзького інституту вивчення ринку праці (IAB). Відповідно до прогнозу його фахівців, економіку ФРН цього року чекає обвал на 8,4%. Це призведе до збільшення кількості безробітних у певні періоди — трьох мільйонів осіб. А кількість працівників, котрі перейшли на скорочений робочий день, за рік зросте в середньому до 2,5 млн — рекорду, що значно перевищує показник часів фінансової кризи 2008—2009 років.
«Німецька економіка поринає у найважчу рецесію за всю повоєнну історію», — доходить висновку доповідач Нюрнберзького інституту вивчення ринку праці.

А ось відновлення економіки Німеччини після важкої рецесії, пов’язаної з пандемією коронавірусу і заходами карантину, може зайняти тривалий час, ідеться у звіті Бундесбанку — Центрального банку Німеччини. Також зазначається, що повний збиток економіці поки що не може бути оцінений, оскільки й досі не знайдено способу лікування пацієнтів, які заразилися COVID-19.

Саме тому влада змушена продовжувати карантинні заходи. «Істотні обмеження, ймовірно, залишаться доти, поки не буде доступною вакцинація. Тому швидке і сильне економічне відновлення поки що малоймовірне», — йдеться у заяві Бундесбанку.

Також Міжнародний валютний фонд опублікував прогноз, згідно з яким економіка ФРН в 2020 році істотно скоротиться.

Водночас експерти Бундесбанку вважають, що другий квартал для економіки Німеччини буде ще несприятливіший, оскільки скоротиться виробництво автомобілів, знизиться споживання домогосподарств. Також існує небезпека, що кожен третій ресторан і готель у ФРН можуть збанкрутувати.

Берлін.