Шостого травня у Болгарії відзначають День хоробрості й свято Болгарської армії, покровителем якої вважається Святий Георгій Побідоносець. Тому це державне свято й називають Георгієвим днем. Зазвичай цього дня у столиці відбувається освячення бойових прапорів військових підрозділів і парад усіх родів військ Болгарської армії. Але цього року за рекомендацією Національного оперативного штабу по боротьбі з поширенням коронавірусу уряд скасував парад. Про це повідомив віце-прем’єр і міністр оборони Болгарії Красимир Каракачанов.

«Парад не може бути проведено з об’єктивних причин — його учасники приїжджають до столиці з різних куточків країни, а їх збір в одному місці зараз неможливий. Крім того, підготовка до параду зазвичай триває майже місяць, що за нинішніх умов неприпустимо. Болгарській армії є що показати й у телевізійних програмах. Тому пропонуємо цього року 6 травня відзначати в нетрадиційний спосіб — вдома перед телевізорами. І в жодному разі — ніяких парадів», — пояснив рекомендацію Національного оперативного штабу його голова генерал-майор Венцислав Мутафчийський.

Це рішення болгарські ЗМІ називають безпрецедентним і зазначають, що парад не скасовували навіть під час воєнних дій за участі Болгарії з 1912 по 1918 рік. Венцислав Мутафчийський повідомив, що отримує безліч погроз і проклять на електронну пошту й СМС, які передає поліції. Їх кількість зросла після того, як штаб оголосив про свої рекомендації зі скасування військового параду.

В уряді все-таки вирішили, що елементи урочистостей можна зберегти в межах окремих військових училищ. Курсанти зможуть пройти урочистим маршем перед трибунами, де не буде гостей, батьків тощо, а тільки викладачі й вихователі цих закладів.