На засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування було розглянуто проект постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України (реєстр. № 3330 від 13.04.2020), внесений Кабінетом Міністрів України.

Після заслуховування інформації про Програму діяльності Кабінету Міністрів України народні депутати України — члени комітету ухвалили взяти її до відома. Також комітет рекомендував Комітету з питань економічного розвитку внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про надання Кабінету Міністрів України можливості доопрацювати Програму діяльності Кабінету Міністрів України з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених під час її обговорення.

Пунктом другим порядку денного був розгляд звернення народного депутата України Лесі Василенко стосовно необхідності повернення до бюджету статей видатків на здійснення природоохоронних заходів та управління Зоною відчуження.

Зокрема, наголошувалося, що Україна ввійшла до списку країн з найгіршою екологією. Рівень техногенного навантаження на навколишнє природне середовище в Україні досить високий і перевищує аналогічний показник розвинених держав у чотири-п’ять разів. Враховуючи, що деградація довкілля, виснаження природних ресурсів призводять до незворотних наслідків, важливо застосовувати всі можливі механізми фінансування природоохоронних заходів.

Верховною Радою України 13 квітня 2020 року прийнято Закон України «Про внесення змін Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№ 553-IX від 13.04.2020).

Комітет зазначає, що цим законом здійснено перерозподіл видатків за низкою бюджетних програм, зокрема, за рахунок бюджетних природоохоронних програм, головним розпорядником бюджетних коштів яких є Мінекоенерго України (у тому числі Держводагентство, Держрибагентство, Держгеонадра, Держекоінспекція, ДАЗВ, Держлісагентство та ДСНС).

Під час обговорення народні депутати України — члени комітету порушили питання необхідності відновлення видатків на природоохоронні бюджетні програми, що були передбачі у Державному бюджеті України на 2020 рік до прийняття Закону (№ 553-IX від 13.04.2020), а також щодо необхідності відновлення фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності.

За підсумками розгляду наступного питання — проекту закону України про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки), внесеного народними депутатами України Сергієм Шаховим, Сергієм Вельможним та Олександром Суховим (реєстр. № 2761 від 11.03.2020 р., доопрацьований) — комітетом було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Розглянувши проект закону про електронні комунікації (реєстр. № 3014), члени комітету погодилися рекомендувати Комітету з питань цифрової трансформації внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття його за основу.

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект спрямований на визначення правової основи діяльності у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра, створення умов для вільного входу на ринок електронних комунікацій, усуваючи наявні на сьогодні бар’єри.

Також народні депутати висловили зауваження до проекту закону про вільну економічну зону та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Херсонській області (реєстр. № 3183 від 06.03.2020 р.), внесеного народним депутатом України Ігорем Колихаєвим, та рекомендували Комітету з питань економічного розвитку врахувати їх під час подальшого розгляду законопроекту.

Стосовно проекту закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за порушення законодавства про ціноутворення під час дії правового режиму воєнного або надзвичайного стану або режиму надзвичайної ситуації державного рівня (реєстр. № 3274-1 від 08.04.2020), членами комітету прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести пропозицію Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект на доопрацювання.