Про значне збільшення випадків незаконної вирубки і збуту деревини та про зловживання у лісовій галузі загалом говорив на робочій нараді з правоохоронцями, керівниками обласного управління лісового та мисливського господарства голова Черкаської облдержадміністрації Роман Боднар.

– Особливо активізувались нечисті на руку люди під час режиму карантинних обмежень, – зазначив очільник області. – В Уманському районі затримано транспортні засоби, в яких перевозили величезні колоди сорту А і В дубу. Виявилося, що документи на цінну деревину були сфальшовані. Збитки, завдані державі зловмисниками, орієнтовно становлять півмільйона гривень. Зафіксовано також незаконні вирубки у Канівському держлісгоспі. Попередня сума шкоди, завданої державі, 2 мільйони 800 тисяч гривень.

13 квітня у Маньківському районі поліція затримала транспортний засіб із причепом, який перевозив 50 колод дубу (на знімку). При перевірці вантажу з'ясувалося, що фактична кількість і якість деревини не відповідає зафіксованому у документах. "Помилилися" лісівники й із визначенням діаметра та довжини лісоматеріалів.

Роман Боднар наголосив, що всі, хто причетний до схем розкрадання деревини, всі недоброчесні працівники лісової галузі, а також власники незаконних пилорам, не залишаться без покарання.

– До мене неодноразово надходили звернення громадян про незаконну рубку лісу, – продовжив голова ОДА. – Звертали увагу на зловживання у лісовій галузі й депутати обласної ради. На жаль, чимало звернень громадян були анонімними. Чому? Тому, що є недовіра до влади, яка складалася роками. Ми це подолаємо. Покажемо не лише наміри, а доведемо конкретними діями, що ми "не в долі". І знищення черкаського лісу не допустимо.

Сплеск незаконного і нахабного розкрадання лісових ресурсів – це незадовільна робота у цій сфері правоохоронних та природоохоронних органів. Така думка засновника і керівника черкаської обласної організації "Громадський блокпост", відомої волонтерки Оксани Циганок. Активістка зафіксувала вивезення з лісового масиву великої партії соснової деревини у Черкаському районі й виклала фотознімки у соціальних мережах (на знімку)

Інший громадський активіст, Валерій Дерновий, використав супутникові фотозйомки соснового масиву у тому ж Черкаському районі 2014-го та 2020-го (на знімку). Природозахисник, порівнявши світлини, наочно продемонстрував масштабні суцільні вирубки лісових насаджень.

"Поки в країні війна, – написала Оксана Циганок, – поки люди всі сили кинули на боротьбу з вірусом, нас грабують! Ці колоди везуть із Чорнявки. Кожного дня зустрічаю у тому районі вантажівки з причепами. Не вірте нікому, хто говорить про санітарну вирубку. Пилорами працюють нині без вихідних у дві-три зміни. Їх робітники кажуть, що такої гарної деревини давно не бачили..."

Дописи у соціальних мережах передрукувало чимало місцевих засобів масової інформації. Викладене викликало значний резонанс серед читачів. Журналісти закликали компетентні органи, насамперед правоохоронців, зайнятися, врешті, "вірусом" зловживань у лісовій галузі, а, зокрема, керівників держлісгоспів, дати вичерпну відповідь щодо порушених громадськими активістами питань.

На жаль, навіть після проведеної головою ОДА Романом Боднаром наради відповідей від посадовців ніхто не отримав. І це не дивно. Правоохоронні, судові органи виявляють "дивну" лояльність до тих, хто наживається на народному добрі, розкрадає його неоціненне багатство – ліс. Нещодавно, наприклад, суд відпустив додому затриманого за службове зловживання директора Черкаського військового лісництва. Восьмий місяць триває розслідування у Кам'янському відділі Смілянської міськрайонної прокуратури справи про незаконну вирубку дубів у легендарному Холодному Яру, що належить до Креселецького лісництва Кам'янського держлісгоспу. Ще у серпні 2019 року крадіїв лісу за сигналом місцевого населення поліція застала на гарячому – під час вивезення без дозвільних документів особливо цінної породи деревини. Втім, задокументованого, очевидно, для слідчих замало, бо й досі фігурантам кримінального провадження навіть не оголошено про підозру...

"Від нас залежить, – написала Оксана Циганок, – яким повітрям дихатимуть наші діти. Бо ті, хто прикриває крадіжки, швидше за все, вивезуть своїх дітей у ті країни, де за знищення лісів саджають до в'язниці..."

І прокуратури, і суди, і державні природоохоронні служби дуже добре знають схеми, за якими не один рік "працюють" недоброчесні працівники лісової галузі, розповів колишній майстер лісу М., який не вписався у "розклади" лісгоспу й звільнився з роботи. Однак кругова порука, корупція, кумівство і жадоба до збагачення продовжують робити свою чорну справу. Систематичні зловживання у лісництвах кидають тінь і на справжніх, чесних трудівників лісу, затьмарюють їх велику, копітку роботу з відновлення лісових ресурсів.

Ось чому питання про те, хто розірве порочне коло зловживань у лісовій галузі, нині особливо на часі. І, можливо, саме з Черкащини розпочнеться оздоровлення лісового господарства у прямому і переносному значеннях. На вже згаданій нараді голова ОДА заявив, що не піде на жодні компроміси у справі наведення законності та порядку у лісгоспах. Роман Боднар дав доручення створити робочу групу з представників облдержадміністрації, екологічної інспекції, податкової служби, Нацполіції та інших правоохоронних органів, щоб "розробити алгоритм впорядкування питань обліку, зберігання, підготовки до санітарних рубок, завчасного інформування контролюючих органів тощо".

– Раптові перевірки господарювання будуть у межах кримінальних проваджень! – пообіцяв керівник області. А звертаючись на прес-брифінгу до журналістів, зазначив, що відтепер про всі факти протиправних дій у лісовій сфері черкащани можуть повідомляти на його офіційну сторінку у Фейсбуці.

До речі

Стаття 246 Кримінального кодексу України передбачає за незаконну порубку або незаконне перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли тяжкі наслідки (від 57630 грн), позбавлення волі строком від 5 до 7 років.

Черкаська область.

Фото із соціальних мереж