Нагадаємо, в той чорний день в історії міста в перестрілці в історичному центрі і під час пожежі в будівлі обласної ради профспілок на Куликовому полі загинуло 48 осіб, ще 250 серйозно постраждали.

З ранку місто накрив густий туман. Але він не став на заваді для одеситів, які прийшли вшанувати пам'ять загиблих. На будівлях – державні прапори України і міста Одеси з траурними стрічками.

На розі вулиць Преображенської і Дерибасівської одесити покладали квіти першим жертвам трагедії – патріотам Ігорю Іванову та Андрію Бірюкову.

У той страшний день євромайданівець Андрій Бірюков загинув, стоячи під українським прапором. 2 травня символ нашої державності закріпив біля портретів героїв батько активіста одеського "Правого сектору" Ігоря Іванова, який був застрелений на розі Дерибасівської і Преображенської.

Куликове поле, куди з квітами приходили жителі міста, було небагатолюдним. Уся площа і сквер оточені. Через кожні десять метрів стояли по два-три співробітники поліції або бійці Нацгвардії. Всі вони були налаштовані виключно ввічливо і доброзичливо.

У жалобній церемонії взяли участь кілька тисяч одеситів, народні депутати України, депутати Одеської міської ради.

Вхід на Куликове поле – тільки з боку кінцевої зупинки трамваїв, тільки по дві людини, з обов'язковим оглядом і проходом через рамку металошукача. З динаміків поліцейських машин постійно звучать роз'яснення щодо білоруського режиму карантину і про категоричну заборону на комуністичну, нацистську, тоталітарну й антиукраїнську символіку.

У результаті на Куликовому полі безпосередньо біля Будинку профспілок небагато людей – одночасно там перебувало не більш як десять осіб.

Заходи, присвячені шостій річниці трагічних подій 2 травня в Одесі, відбулися без пригод.

Як повідомила прес-служба ГУНП в Одеській області, протягом вчорашнього дня на території Одеси в посиленому режимі працювали понад півтори тисячі поліцейських, нацгвардійців і рятувальників.

Основні зусилля правоохоронців були спрямовані на забезпечення громадської безпеки та дотримання карантинних норм.

– Завдяки вжитим превентивним заходам та правосвідомості громадян грубих порушень порядку не допущено. Три особи притягнуто до адміністративної відповідальності. Стосовно них складено протоколи за дрібне хуліганство, появу в громадському місці в нетверезому стані, непокору законним вимогам поліцейських і порушення правил карантину", – зазначив начальник ГУНП в Одеській області Олег Бех.

Нагадаємо, що офіційне розслідування триває вже шість років – восени 2017 року суд виправдав 19 активістів антимайдану через непереконливість доказів.

Двом в залі суду одразу ж оголосили нові звинувачення. Але росіянин Євген Мефедов і українець Сергій Долженков (Капітан Какао) вийшли з СІЗО в серпні 2019 року, коли за них внесли заставу. Пізніше вони опинилися в списках обміну і потрапили на територію Російської Федерації, де перебувають нині.

Через п'ять днів після зіткнень екс-заступник начальника обласної поліції Дмитро Фучеджі втік з України. Його підозрюють в сприянні антимайданівцям. Нікого з чиновників так і не покарано.

До 2016 року справою "2 травня" займалася Генпрокуратура спільно з Головним управлінням поліції. Згодом її передали в Одесу.

Правоохоронні органи відкрили майже десяток кримінальних проваджень за різними фактами, найбільш резонансне – справа про події на Грецькій площі, де відбулися перші сутички між проросійськими і проукраїнськими активістами.

Серед одеситів широкий резонанс викликало повідомлення, яке Президент України Володимир Зеленський розмістив на своїй персональній сторінці у Фейсбуці: "Одеса – місто відкритих і щирих людей, неповторного колориту і особливого "одеського" оптимізму. Одеса – це синонім добра, тепла і сонця.

Але, на жаль, 2 травня 2014 року в історію цього прекрасного міста була вписана трагічна, кривава сторінка.

Сьогодні – шоста річниця загибелі людей під час масових акцій в Одесі. Я висловлюю щирі співчуття сім'ям усіх загиблих.

Той чорний день забрав майже півсотні людських життів. Це важкий епізод нашої нової історії, але ми обов'язково повинні його пам'ятати, якщо хочемо будувати сучасну і сильну Україну. Адже тільки сильна країна відверто говорить не тільки про свої досягнення, а й про власні трагедії.

Сьогодні в нашому суспільстві є низка болючих питань, які потребують чесних відповідей. "Хто винен в трагедії 2 травня 2014 року?" – одне з них.

Переконаний, що держава має зробити все, щоб забезпечити ефективне та неупереджене розслідування всіх обставин того жахливого дня. Кожен з нас повинен зробити все, щоб таке більше ніколи не повторилося.

А наш спільний виклик – разом зробити все, щоб люди в Україні більше ніколи не гинули заради ідеологічних чи політичних цілей".

Фото ivasi.news.