Запроваджений карантин допоміг зупинити хвилю стрімкого поширення коронавірусу. За цей період вдалося відновити роботу лабораторій по Україні, зокрема і в Вінницькій області, та мобілізувати фахівців епідеміологів. Адже у 2014-2016 роках санітарно-епідеміологічну службу ліквідували, про коронавірус і епідемію в той час не думали. Паралельно вдалося швидко розгорнути вітчизняне виробництво тестів для проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції. Перші дев'ять тисяч ПРЛ-тестів українського виробництва отримав і Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ. Кількість тестувань щодня збільшується. Це важливо для вчасного розірвання ланцюга поширення інфекції. Зараз українські компанії запускають виробництво апаратів штучної вентиляції легень та налагодили виробництво до мільйона масок на добу.

"Період карантину дав змогу підготувати лікарні та забезпечити на перший час медиків засобами індивідуального захисту. Завдяки запровадженим обмеженням вдалося уникнути колапсу в медичній системі. Ще півтора місяця тому в нас не ні було масок, ні антисептиків. Лікарі були не захищені. Поступово вдалося виправити ситуацію. Офіс Президента та МОЗ забезпечили регулярну доставку в Україну вантажів з усім необхідним для наших лікарень, аптек і торговельних мереж", – зазначає народна депутатка Ірина Борзова.

Під час пандемії стало очевидно, що контроль розподілу спецзасобів серед персоналу є не менш важливим, ніж сам факт передачі допомоги до медустанов. Не завжди медики отримували те, що для них закупляють держава та благодійники.

"Саме тому я особисто відвідала Калинівську, Жмеринську та Центр екстреної медичної допомоги під час передачі державної гуманітарної допомоги. Дуже важливо пересвідчитись, що кінцевий споживач отримує допомогу, а саме: лікарі, фельдшери, медпрацівники та водії "швидкої". Важливо побачити, чи ведеться облік гуманітарної допомоги на місцях та наскільки злагодженою є система видачі засобів захисту до рук медпрацівників. Ми зробимо все можливе, щоб цей процес відбувався максимально прозоро та скоординовано. А лікарі почувалися в безпеці", – каже Ірина Борзова.

За словами народної депутатки, Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги від початку епідемії коронавірусу отримував засоби медичного захисту від держави та благодійників. На початок травня бригади забезпечені засобами індивідуального захисту на 15 діб.

"Абсолютно вся допомога фіксується, є щоденний облік, бригади отримують під розпис щоденну потребу. Після використання засобів індивідуального захисту працівники екстреної допомоги здають їх під протокол та передають все на утилізацію. Є відповідний договір з КП "Ековін". Так на "екстренці" ведеться чіткий облік приходу і витрат. Він і в документах, і в комп'ютерній програмі. Всі дані є по кожній станції та підстанції швидкої допомоги", – повідомила Ірина Борзова.

Калинівська лікарня була єдиною в області, де найбільша кількість підтверджених випадків коронавірусу серед медперсоналу, яких потім звинуватили у недисциплінованості. У свою чергу, медичні працівники в програмі "Право на владу" розповіли на всю Україну, що не були забезпечені засобами медичного захисту.

"Як відомо, за рішенням облдержадміністрації лікарню включили в перелік медзакладів для госпіталізації пацієнтів з COVID-19. При цьому інфекційного відділення там не було. За словами працівників, під час перепрофілювання, вісім відділень були в одному приміщенні – контакти зближені, а медичні працівники не захищені. Разом з тим, з перших днів карантину в Калинівську лікарню було доставлено чи найбільше допомоги від держави та благодійників, про що в один голос мені говорили і головний лікар, і старша медсестра.

З того, що побачила я – лікарня ззовні дуже гарна, а от з обліком гуманітарної допомоги і видачею засобів індивідуального захисту були проблеми. В лікарні не було чіткого обліку засобів медичного захисту. Все вперемішку лежало на одному складі – і державна, і благодійна допомога. З'ясувати, яка кількість ЗІЗ є в наявності – на складі не змогла. Інструкції по видачі масок, рукавичок, халатів, бахіл медичним працівникам на час мого візиту не було. Не було і журналу видачі та списання засобів індивідуального захисту, щоб контролювати їх утилізацію. Керівництво лікарні помилку визнало і пообіцяли налагодити облік та видачу засобів медичного захисту за реальними потребами медичним працівникам. Адже накладні про отримання показують, що лікарня на перший час була забезпечена і сьогодні все має на 20 днів. Першу державну допомогу лікарня отримала ще 20 березня. Що стосується лікарів, які масово захворіли, ми з народними депутатами подали звернення на створення незалежної комісії. Розбиратись повинні епідеміологи", – розповіла народна депутатка.

Жмеринська лікарня – перша в області, де приймали пологи в жінки з COVID-19. І все пройшло добре. Жінку виписали зі здоровим немовлям. Масового поширення інфекції в медзакладі немає.

"Правильною є позиція керівництва лікарні, що на період карантину пацієнтів оцінюють як таких, що можуть бути інфіковані коронавірусом. Відповідно і логістика надання допомоги правильна. На перший час запас засобів індивідуального захисту для медперсоналу є. Але, за словами головного лікаря, ще потрібні одноразові халати, респіратори, захисні щитки та експрес-тести. 700 респіраторів (типу FFP 2), костюми біозахисту та експрес-тести Жмеринська ЦРЛ отримає з державної допомоги. А заступниця голови ОДА пообіцяла, що щитки надасть Вінницький обласний молодіжний центр "Квадрат", який друкує їх на власному 3D принтері", – сказала Ірина Борзова. 

Народна депутатка повідомила, що планує побувати у всіх лікарнях Вінницької області.

"Наша головна мета, щоб медики були захищені та мали необхідне обладнання для порятунку життя людей. Врегулювати проблемні питання можна лише спільними зусиллями представників влади, депутатів і медиків", – наголосила Ірина Борзова.