Відповідну заяву розміщено на сайті президента РП.

За словами Анджея Дуди, 30 квітня компанія Gaz-System (оператор польської мережі газопроводів) підписала контракт на реалізацію цього проекту з фірмою Saipem Limited і проект отримав всі необхідні дозволи в Польщі та Данії.

"Якщо ми говоримо про повну диверсифікацію поставок газу в Польщу, якщо ми говоримо про повну незалежність Польщі як одержувача від Росії, то це є семимильним кроком на шляху до цієї незалежності", – заявив він.

Відкриття газопроводу заплановано на 1 жовтня 2022 року, а його пропускна спроможність становитиме 10 мільярдів кубометрів газу на рік.

"Це гарна новина й не лише для Польщі", – натякнув польський президент.

За словами Аджея Дуди, Baltic Pipe буде другим елементом великої енергетичної диверсифікації, яку у Польщі називають Північною брамою. Першим її елементом став термінал зрідженого природного газу (ЗПГ) у Свиноуйсьці, що на березі Балтійського моря.

Нагадаємо, проектна річна потужність цього ЗПГ-термінала становить до 5 млрд м3 газу. Перший вантаж у тестовому режимі він прийняв в грудні 2015 року, тоді як регулярна експлуатація розпочалася в середині 2016-го. Об'єкт обладнано сховищем із двох резервуарів по 160000 м3. Він здатен приймати газові танкери вантажоємністю від 120000 до 217000 м3, при цьому причал захищено хвилеламом довжиною 3 км. Окрім постачання блакитного палива до газотранспортної мережі, для чого спорудили трубопровід завдовжки 85 км, передбачено можливість відправки малих партій ЗПГ у автоцистернах.

Раніше Польща залежала від російського газу, оскільки альтернативних газогонів не існувало. Однак часте використання Кремлем "Газпрому" як політичного важеля впливу призвело до того, що більшість країн Центральної та Східної Європи почали шукати можливості диверсифікації своїх енергосистем.

Вл. інф.