Тут розташовані офісні приміщення інституту «Укрзахідпроектреставрація».

У Львові створюється несподіваний прецедент. Управління комунальної власності міської ради вимагає через суд визнати банкротом державний науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація», який заборгував міському бюджету майже 4 млн грн за оренду частини комплексу монастиря Бернардинів.

«Для нас головне — повернути комунальні приміщення і отримати заборговані кошти», — вважають у міській раді.

Йдеться про державне підприємство «Укрзахідпроектреставрація», яке було створено ще в 1957 році й працювало на території дев’яти областей України. Завдяки його колективу врятовано сотні пам’яток архітектури, серед яких церква Пантелеймона (Галич), Манявський скит, костел Івана Хрестителя (Львів), Язлівецький замок та багато інших. Розквіту ця установа набула під час керівництва академіка Івана Могитича. Одним з основних завдань інституту був підбір шедеврів народної архітектури для внесення їх до списку ЮНЕСКО.

Робочі приміщення працівників «Укрзахідпроектреставрації» розташовані у Глинянській брамі та в мурах монастиря Бернардинів. Усі роботи колектив виконав власними руками і за державні кошти. А нині вимагають виселити реставраторів з історичної забудови. Це перший випадок, коли міська рада ініціювала банкрутство державного підприємства, засновником якого є Міністерство розвитку громад та територій.

У Львові добре поінформовані, що «Укрзахідпроектреставрація» переживає найгірше економічне становище за всю історію свого існування, боргує як замовникам, так і власникам приміщень. Але перед реставраторами теж мають борги за виконані роботи.

Міська рада зверталася до міністерства з проханням передати «Укрзахідпроектреставрацію» в комунальну власність, але колектив виступив рішуче проти зміни власника і написав відкритого листа до керівників країни з проханням зберегти та розвивати «унікальний пам’яткоохоронний, науково-дослідний та реставраційний осередок Західної України».

Новина про те, що реставраторів хочуть зробити банкротами, викликала шок і здивування серед львівської інтелігенції.

Ректор Львівської національної академії мистецтв, професор Володимир Одрехівський у розмові з «Голосом України» навів низку аргументів, чому необхідно зберегти «Укрзахідпроектреставрацію».

По-перше, тут зосереджено багатий пам’яткоохороний архів та унікальний кадровий потенціал. Академія тісно співпрацює з реставраторами — це дуже хороша база для стажування студентів. По-друге, у Західній Україні зосереджено найбільше архітектурних пам’яток України. Велику тривогу викликає те, що останніми роками система охорони культурної спадщини в Україні практично не розвивається. По-третє, центральна частина Львова, яка включена до списку ЮНЕСКО, потребує значних реставраційних робіт, якісне виконання яких може забезпечити «Укрзахідпроектреставрація».

Архітектор, доцент Львівської національної академії мистецтв Олександр Ярема вважає, що визнання проектно-наукового інституту банкротом — це чисте «біле рейдерство». Він п’ять років пропрацював архітектором у Львівському інституті «Укрзахідпроектреставрація», де проводили спеціалізовані науково-дослідні роботи, ретельно інвентаризували охоронні об’єкти, діяли лабораторії з дослідження живопису та цінних елементів фасадів будівель, скульптури та декору. Інститут був взірцем високого професіоналізму та патріотизму. Досвід львівських реставраторів вивчали навіть у сусідніх країнах.

«Прикро стає на душі, що ці історичні стіни, які були відреставровані й пристосовані для майстерень працівниками інституту, стали лакомою приманкою для новоспечених львівських рейдерів», — переконаний Олександр Ярема. Він вважає, що спланованому рейдерству потрібно протиставити «юридичний фронт» — перевести цю справу в юридичну та публічну площини.

У реставраторів викликає подив, як приміщення, які перебували на балансі «Державного історико-архітектурного заповідника у Львові», стали власністю міста, коли і ким був підписаний акт передачі цих приміщень. На якій тоді підставі міська рада передавала ці приміщення в оренду?» — запитує у листі до «Голосу України» голова громадської організації «Народна дія Львів» Анна Біликівська.

Позиція колективу чітка і зрозуміла: державний інститут «Укрзахідпроектреставрація» зі своїм науковим потенціалом хоче й надалі залишатися профільною установою у сфері збереження та реставрації архітектурної та мистецької спадщини України, і в жодному разі — комунальним підприємством Львова.

У листах до «Голосу України» працівники цього інституту, представники творчої інтелігенції, громадських організацій просять голову міської ради Андрія Садового відкликати позов про банкрутство і разом з Міністерством розвитку громад та територій зберегти унікальний пам’яткоохоронний науково-дослідний та реставраційний осередок України.

Львів.

Фото Захід нет