«Фінляндія відчуває гостру нестачу робочої сили для сезонних робіт. Українські працівники зарекомендували себе дуже добре. Вони відповідальні, порядні, працьовиті, й ми будемо раді можливості цього року знову залучити їх до роботи в сільському і лісовому господарстві та інших сферах», — підкреслила посол Фінляндії в Україні Пяйві Лайне на зустрічі з віце-прем’єр-міністром з питань євроінтеграції Вадимом Пристайком.

Віце-прем’єр зазначив, що в уряді знають про регулярне залучення українських працівників на сезонні роботи до країн Європи. Так, Фінляндія щороку залучає від 12 до 15 тисяч українців. Водночас він підкреслив: «Безпека при цьому є найвищим пріоритетом. Тому незмінною залишається умова для роботодавців щодо легального працевлаштування українських працівників, забезпечення якісної медичної страховки, проведення обсервації».

За інформацією В. Пристайка, нині в уряді опрацьовуються відповідні запити з Австрії, Данії, Норвегії та інших країн. Серед умов, за яких у Кабміні погодяться відправити заробітчан, він назвав: централізоване звернення урядів тих країн, які зацікавлені в праці наших громадян; гарантоване офіційне працевлаштування не менше трьох місяців, щоб приїзд і від’їзд цих груп був максимально скоординований і організований, можливо, чартерними рейсами; дотримання умов обсервації.