Таке рішення було ухвалено в понеділок на позачерговому засіданні уряду. Але деякі обмеження та обов’язковий 14-денний карантин для приїжджих іноземців діятимуть ще два місяці, а можливо, й більше. Крім того, головний державний інспектор охорони здоров’я у разі виникнення вогнищ епідемії в окремих районах матиме право запроваджувати надзвичайні протиепідемічні заходи там або на території всієї країни.

За словами міністра фінансів Владислава Горанова, держава продовжить надавати фінансову допомогу бізнесу й окремим категоріям громадян ще два місяці. В Болгарії 36,5% населення не може оплатити непередбачувані фінансові витрати, що виникли під час НС. Найчастіше не можуть вирішити фінансові проблеми самотні люди похилого віку й матері-одиначки. Їм, насамперед, і надаватимуть допомогу.

Уже з 4 травня в країні почали послабляти карантинні заходи. Було знято заборону на прогулянки в парках і в горах, дозволено відновити заняття індивідуальними видами спорту й відвідування плавальних басейнів, продовжити роботу автошкіл і відновити міжміське сполучення. Цього тижня почнуть працювати кафе й ресторани з відкритими терасами, виносними столиками, але за виконання усіх вимог із санітарної безпеки та соціального дистанціювання.

Відкриття чорноморських курортів у Болгарії попередньо намічено на 1 липня, але точна дата залежатиме від подальшого розвитку епідеміологічної ситуації.

Секретар Національного оперативного штабу Дімо Дімов заявив на брифінгу, що Болгарія пройшла пік зараження коронавірусом у двадцятих числах квітня.