Разову грошову допомогу до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні отримали на Вінниччині 42,5 тисячі ветеранів війни. Загалом їм виплачено 57,1 мільйона гривень.

Кошти отримали насамперед фронтовики, які пройшли дорогами Другої світової, їх в області залишилося приблизно півтисячі осіб. Статус ветеранів, учасників бойових дій, інвалідів війни надано деяким іншим категоріям громадян. Серед них — ті, хто виконував військовий обов’язок на територіях інших держав, зокрема під час війни в Афганістані. У переліку також учасники АТО/ООС. Загалом 13,3 тисячі краян захищали територіальну цілісність країни у війні з російськими окупантами на Донбасі. Допомогу надано постраждалим під час Революції Гідності, жертвам нацистських переслідувань, в’язням гітлерівських концтаборів та гетто, членам сімей загиблих.

Найбільший розмір грошових виплат, 4120 гривень, отримали ті, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною. Таку ж суму надано особам з інвалідністю війни першої групи та колишнім малолітнім в’язням концтаборів, гетто, інших місць примусового утримання з такою само групою інвалідності.

За інформацією Вінницької облдержадміністрації, вже сплачено 98,5 відсотка коштів від отриманого фінансування. Решта суми надійде до тих, кому вона передбачена. Зазначається, що кінцевий термін виплати такої допомоги — 30 вересня нинішнього року.

***

У Києві майже 80 тисяч осіб — ветерани Другої світової війни, учасники АТО, воїни-інтернаціоналісти, учасники Революції Гідності — отримають матеріальну допомогу.

«Я підписав розпорядження про надання щорічної матеріальної допомоги з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Виплати вже розпочалися, — повідомив під час онлайн-брифінгу київський міський голова Віталій Кличко.

Він також зазначив, що у зв’язку з карантином і ризиком інфікування масових заходів у столиці у святкові дні не буде.

«Цього року виповнюється 75 років з Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Я розумію, що багато людей у цей день вітали ветеранів, несли квіти до пам’ятників чи на кладовища до могил рідних. Відвідували музеї. Але цього року формат буде іншим. Тож можна привітати ветеранів, зателефонувавши їм. Згадати своїх близьких і поділитися їхніми історіями в соціальних мережах», — зазначив міський голова.

Він також закликав «не використовувати ці дні задля дестабілізації ситуації та власного піару». А також наголосив, що в столиці для забезпечення порядку нестиме службу поліція та муніципальна варта.

Вл. інф.