В оприлюдненій 5 травня доповіді «Країни перехідного періоду» рейтинг України оцінили на 3.39 за 7-бальною шкалою. Рейтинг Росії — 1.39. Найвищий бал отримала Естонія — 6.07. Окрім Естонії, Україну випередили Словенія, Латвія, Чехія, Литва, Словаччина, Польща, Болгарія, Румунія, Хорватія, Сербія, Чорногорія, Албанія та Північна Македонія, інформує «Голос Америки».

Водночас експерти високо оцінили прогрес України і відзначили, що в країні за останні два роки спостерігалось «найбільше покращення в історії спостережень звіту». Найвищі бали цього року Україна отримала за категоріями: громадянське суспільство (5), виборчий процес (4.50), незалежні ЗМІ (3.75), місцеве демократичне урядування (3.25). Низькі оцінки Україна отримала за категоріями: корупція (2.25), судочинство та його незалежність (2.50), демократичне урядування на державному рівні (2.50).

Як відзначає доповідь, Президент України Володимир Зеленський зіткнеться із викликом «очікувань громадськості, довіри з її боку, збереження цієї довіри, та реструктуризації корумпованої системи без порушення демократичних норм».

Водночас організація звертає окрему увагу на ситуацію у сусідніх Польщі та Угорщині. В Польщі, відзначає доповідь, правляча партія «веде війну проти судів, намагаючись перетворити їх на податливий політичний інструмент». В Угорщині, вважають правозахисники, режим президента Орбана є «недемократичним».

Щодо рекомендацій, то доповідачі Freedom House зауважують: «Допомога і підтримка з боку США та європейських урядів відіграла провідну роль і має надалі посилювати прогрес України. Творці політики мають зробити пріоритетом програми, націлені на боротьбу з корупцією; вони також повинні уважно стежити за обмеженнями свободи волевиявлення, щоб переконатись, що будь-які обмеження, котрі ухвалюються, були важливими та пропорційними. Також, щоб убезпечити демократію в Україні, демократичні партнери мають підтримувати ініціативи, які посилюють незалежний нагляд над силовиками, працюють над попередженням та реагують на насильство з мотивів ненависті щодо вразливих громад».