Репродукція з історичного фотознімка. 26 квітня 1945 року поблизу німецького містечка Торгау на тлі напису: «Схід зустрічається із Заходом» потискають одне одному руки лейтенанти 1-го Українського фронту Радянської Армії Олександр Сільвашко та 1-ї армії США Вільям Робертсон.

«На Берлін!» — девіз, з яким радянські війська навесні 1945 року вели наступ на місто. І не тільки фронтовики. Він жив надією в серцях мільйонів людей, котрі чекали на повернення додому своїх найрідніших з перемогою над ворогом. А також у тих, хто їх утратив, — з вірою, що величезна ціна за неї сплачена не марно...

Нині в самому центрі німецької столиці вони домінують знову: «На Берлін — 75 років після закінчення війни». Така назва фотовиставки, котра мала бути розгорнута на чотирьох центральних площах міста у зв’язку з річницею визволення від націонал-соціалізму.

У ФРН, котра кожного 8 травня її відзначає, ця подія не є державним святом. Але щоразу політики, державні та громадські діячі на різних рівнях вшановують усіх, хто зробив внесок у боротьбу з нацизмом. А цього року сенат Берліна вперше оголосив п’ятницю, 8 травня, неробочим днем. І запропонував вчинити так само на всій території ФРН...

Утім, пандемія коронавірусу відкоригувала плани щодо всіх культурно-масових заходів. За повідомленням радіо «Німецька хвиля» — з посиланням на офіційні джерела, не відбудуться урочисті заходи на військових меморіалах і біля пам’ятників полеглим у боях, зустрічі з учасниками війни, котрі дожили до наших днів.

Скасовані також урочисті церемонії за участю президента ФРН та іноземних гостей біля Рейхстагу, у Трептов-парку. Але офіційні особи все-таки покладуть вінки до монументів і пам’ятників полеглим, а на Бранденбурзькі ворота буде спроектовано промінь зі словом «Дякуємо» чотирма мовами держав-переможниць у Другій світовій війні.

Так само змінилася і дислокація виставки «На Берлін — 75 років після закінчення війни». Організатори перенесли її в Інтернет, де вона вже працює з 2 травня — дня капітуляції берлінського гарнізону у 1945-му. Цей мультимедійний проект дасть змогу відвідувачам, не виходячи з дому, здійснити мандрівку в часі, зануритися в Берлін тієї весни. Архівні фото, відео, аудіо, анімація зроблять «мандрівку» максимально наближеною до тодішньої реальності.

Попри те, що масштабні урочистості до 75-ї річниці визволення Європи від націонал-соціалізму скасовано, у відзначенні цієї дати посольство України у ФРН теж бере участь — наскільки це можливо. Надзвичайно зворушливою була церемонія покладання квітів до пам’ятного знака поблизу містечка Торгау на Ельбі. Його встановлено на місці, де 25 квітня 1945 року авангард 58-ї гвардійської дивізії 1-го Українського фронту Радянської Армії зустрівся з передовими патрульними загонами 1-ї армії США.

А з нагоди Дня пам’яті та примирення, 75-ї річниці визволення Європи від націонал-соціалізму співробітники української дипломатичної місії і представники української громади, разом з депутатами Бундестагу, міської влади, відомства канцлера, МЗС ФРН та іншими традиційно принесуть вінки та квіти у Тіргартен — до пам’ятника радянським воїнам, полеглим у битві за Берлін. Звичайно, з дотриманням усіх передбачених сенатом Берліна заходів безпеки через пандемію COVID-19.

Так представники української дипломатичної місії у ФРН, української громади в Берліні вшановують пам’ять співвітчизників, які не повернулися з війни, обстоюючи рідну землю. Загалом у лавах Радянської Армії воювало шість мільйонів українців, ще понад 250 тисяч їх боролися з нацизмом у збройних силах союзників по антигітлерівській коаліції.

Довідково

У ФРН — 3600 військових поховань, меморіалів, пам’ятників радянським воїнам, які загинули під час Другої світової війни на території Німеччини, військовополоненим, примусовим робітникам, в’язням концтаборів. Усіх їх вони утримують, ретельно доглядають, а за потреби і реставрують коштом бюджету. Такі зобов’язання взяла на себе ФРН 1992 року. Вони закріплені в угоді з РФ, котра регулювала порядок виведення із країни радянських військ після возз’єднання Німеччини.

Берлін.

Фото надано посольством України в Німеччині.