«У нас є все, щоб 2014-й став роком стабільності і розвитку. За умови консолідації суспільства саме на таких цілях 2014 рік буде роком стабільних цін, стійкого валютного курсу, поступального підвищення зарплат і пенсій, а також всіх доплат бюджетникам за якість і обсяг роботи», — сказав прем’єр Микола Азаров на першому після свят засіданні Кабінету Міністрів. За його словами, це стало можливим завдяки домовленостям з Росією про надання кредиту та відновлення безперешкодної торгівлі й промислової кооперації.
А одним із найперших завдань на найближчий час глава уряду назвав ухвалення Держбюджету на 2014 рік. «Наступний тиждень буквально кожен член Кабінету Міністрів повинен присвятити насамперед роботі з народними депутатами, з комітетами Верховної Ради і парламентськими фракціями, щоб донести до них наше переконання: розроблений урядом бюджет — це головна запорука фінансової стабільності і економічного розвитку в 2014 році», — зазначив він. 
 
 
При цьому прем’єр запевнив, що поданий до парламенту проект бюджету на 2014 рік — це максимально виважений та реалістичний документ. «З одного боку, ми запропонували законодавцям скоротити на один відсоток податок на прибуток, щоб більше коштів залишалось у підприємств на модернізацію. А з другого — продовжуємо збільшувати соціальні параметри бюджету», — наголосив він. Зокрема, на кінець 2014 року середньомісячна зарплата дільничного лікаря-терапевта вищої категорії зросте на 602 гривні на місяць, фельдшера — на 401 гривню, завідувача дошкільного навчального закладу — на 645 гривень, вчителя вищої категорії загальноосвітнього навчального закладу — на 602 гривні, старшого наукового співробітника — на 748 гривень.
Прем’єр очікує, що в цілому документ буде схвалено вже 16 січня, як це передбачено постановою Верховної Ради про особливості розгляду і прийняття Державного бюджету на 2014 рік.
Кажучи про наступні завдання на 2014 рік, глава уряду зазначив, що, по-перше, уже з лютого треба на повну потужність запустити програми промислової кооперації з Росією, «які дають нам найближчими роками сотні тисяч робочих місць і гарантії для бюджетів усіх рівнів, що буде фінансова база для розвитку нашого вітчизняного ринку». Також він наголосив на важливості повномасштабної дії зони вільної торгівлі між країнами СНД. «За це особисто відповідає віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко. Вартість цих програм — десятки мільярдів доларів. Навіть більше — це майбутнє базових галузей нашої промисловості. Тим паче що можливість для розвитку промисловості дають нові ціни на газ», — сказав М. Азаров.
По-друге, на повну силу має запрацювати Програма активізації розвитку економіки. «Це прорахований нами шанс через 5—10 років мати конкурентоспроможну промисловість і аграрний сектор, і компромісів та затягування тут уже бути не може», — вважає прем’єр.
І, по-третє, М. Азаров запевнив, що невдовзі також буде розпочато практичні переговори щодо умов підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Проте спочатку, за його словами, під керівництвом віце-прем’єра Юрія Бойка буде проведено поглиблений секторальний аналіз наслідків створення цієї зони вільної торгівлі для вітчизняної економіки. «Нам не потрібні припущення. З нашими партнерами ми повинні говорити мовою фактів, цифр, неспростовних аргументів. Тому що на вагах саме існування України, яка розвиває власну сучасну економіку, а не економіку інших країн», — сказав М. Азаров та висловив переконання, що такий підхід знайде розуміння у європейських партнерів.
Під час брифінгу в будинку уряду міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький повідомив, що «Нафтогаз України» та «Газпром» домовилися: в першому кварталі 2014 року російський газ коштуватиме для України 268,5 долара за тисячу кубометрів. За його словами, додаткову угоду про визначення коефіцієнта ціни на газ було підписано після свят.
 
ДослІвно
Микола АЗАРОВ:
 
«Завдання полягає в тому, щоб у лютому ми мали збалансований, системний проект розвитку держави з повним використанням переваг, які дають зона вільної торгівлі з СНД і промислова кооперація з Росією та взаємодія з країнами Європейського Союзу».
 
Фото  Сергія КОВАЛЬЧУКА.