Верховна Рада України на позачерговому пленарному засіданні ухвалила проект закону про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 (реєстр. № 3380).

За внесення законопроекту до порядку денного сесії проголосували 334 депутати. За визнання законопроекту невідкладним – 335. За розгляд питання за скороченою процедурою – 314 депутатів.

Автор документа народний депутат України Ольга Стефанишина (фракція "Голос") наголосила, що не пацієнт має бігати за державою, а навпаки – держава за пацієнтом, щоб зробити тест на COVID-2019. Депутат нагадала, що Україна перебуває на 107-му місці у світі за проведенням тестування. Законопроект спрямований на проведення масового тестування та захист лікарів.

Профільний Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, як повідомив його голова Михайло Радуцький, визнав доцільність розв’язання цієї проблеми, однак запропонував редакційні правки до законопроекту. За словами Радуцького, нині в Україні виявлено понад 13 тисяч випадків захворювання на коронавірусну хворобу, з них майже 20 відсотків – медперсоналу.

Комітет запропонував таку правку: виплачувати допомогу з тимчасової непрацездатності у 50 відсотків середньої зарплати незалежно від страхового стажу особам, які перебувають у закладах охорони здоров'я чи на самоізоляції у зв'язку з підозрою на коронавірусну хворобу, а медпрацівникам –- 100 відсотків від зарплати незалежно від страхового стажу.

Проект закону містить також низку доручень Кабінету Міністрів України, зокрема, оновлення алгоритмів тестування на амбулаторному рівні, визначення закладів охорони здоров'я (першої, другої, третьої хвиль) та спеціалізованих шпиталів для прийому хворих на коронавірусну хворобу (COVID-19) тощо. 

Зрештою, за схвалення законопроекту в першому читанні проголосували 338 депутатів, у цілому – 336, з урахуванням техніко-юридичних правок.

"Голос України"

Фото Олександра КЛИМЕНКА.