Український інститут національної пам'яті до Дня пам'яті і примирення і 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років презентував ролик "Друга світова війна: як ми пам'ятаємо".

"Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Україна вшановує пам'ять усіх її жертв, але з особливою вдячністю ми згадуємо тих, хто боровся з нацизмом, – каже голова Інституту Антон Дробович. – Україна зробила великий внесок у перемогу над нацизмом. Ціною перемоги стали значні втрати впродовж 1939-1945 років".

Історики зазначають, що загалом у роки Другої світової загинули 50-85 мільйонів людей. Втрати України – понад 8 мільйонів життів.

"Ми добре знаємо ціну війни, тому плекаємо мир", – наголосив Антон Дробович. Він підкреслив, що війна – це не тільки танки, гармати і несамовиті бої, а й голод, епідемії, безправ'я.

"Найважливішим уроком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир", – наголосив історик. І додав, що ці дні символізують не тріумф переможців над переможеними – "вони мають нагадувати про страшну трагедію, а також бути застереженням, що не можна силою вирішувати конфлікти між народами".

"Саме тому ми вибираємо відповідальну європейську модель пам'яті "Ніколи знову", а не манупілятивну агітку "Можемо повторити". Лише негідники або ті, хто не розуміє пекла війни, можуть бажати її повторення. Зараз Україна воює з агресором. Сьогодні – це путінська Росія, що зазіхає на нашу територію, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру в Європі. Ця боротьба триває вже шість років", – підкреслив Антон Дробович.

Він нагадав, що нацистів зупинили лише спільні зусилля об'єднаних націй. Згадав історик і про боротьбу українців проти іншого тоталітарного режиму – комуністичного.

"За панування над Україною воювали і нацисти, і комуністи, які однаково не рахувалися з ціною людського життя, – каже Антон Дробович. – Єдиним справді українським суб'єктом у роки війни був визвольний рух, люди й організації, які боролися за незалежність України від обох тоталітарних режимів".

"Історія вчить нас, що український народ перемагає коли ми спільні, соборні, діємо разом і захищаємо те, що для нас дороге. Коли ми стоїмо за рідну землю, ми непереможні", – додає керівник Інституту нацпам'яті.

Антон Дробович наголосив, що в російсько-українській війні, в якій загинули вже понад 14 тисяч людей, "ми не маємо права програти, бо так само, як і 75 років тому, ми захищаємо рідну землю".

Він підкреслив, що міць наших Збройних сил є запорукою існування держави, а також гарантією прав і свобод громадян.

Відеоролик із субтитрами російською мовою розміщено на YouTube-каналі Інституту.

Скріншот з відеоролика.