З 2005 року 8 травня проголошено Генасамблеєю ООН Днем пам’яті та примирення, присвяченим жертвам Другої світової війни. В Україні, яка найбільше постраждала від Другої світової війни, цей день відзначають з 2016 року. За роки війни наша країна втратила майже кожного другого.

Євген Березняк, Олександр Маринеско, Іван Кожедуб... Ці та інші імена героїв-українців Другої світової війни відомі всьому світові. І врятований від нацизму світ ніколи не забуде цих людей. А ще були мільйони інших українців, які боронили свою землю від фашистської навали, разом з іншими воїнами здобули Перемогу. Трохи більше шести мільйонів українців воювали проти фашизму в лавах Червоної армії, у складі союзних військ антигітлерівської коаліції, 2,5 мільйона українців не повернулися з фронту.

Одним з мільйонів захисників Батьківщини є Василь Веселюк, якому нещодавно виповнилося 102 роки (на знімку). Ветеран проживає в селі Леляки, що поруч зі Жмеринкою на Вінниччині, разом з онучкою Раїсою та її чоловіком Валерієм. Спогади фронтовика та інші матеріали до Дня пам’яті та примирення, 75-річчя Дня Перемоги читайте в матеріалах газети у рубриці "Суспільство".

Фото надано Раїсою ДУДНИК.