Документ підготовлено у зв'язку з ухваленням Закону "Про запобігання корупції", який передбачає зміну вимог щодо проведення спеціальної перевірки та встановлення необхідності повідомлення про працюючих близьких осіб керівництву органу, на посаду в якому вони претендують.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, законопроект передбачає, що стосовно кандидатів на посаду судді та кандидатів у члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за їх письмовою згодою проводитиметься спеціальна перевірка в порядку, встановленому Законом "Про запобігання корупції". Також кандидати на посаду судді та кандидати у члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до призначення на посаду будуть зобов'язані повідомити керівництву органу, на посаду в якому вони претендують, про працюючих у такому органі близьких осіб.

Крім того, розроблений Міністерством юстиції проект закону посилює вимоги до присяжних. Зокрема, до списків присяжних не включатимуть громадян, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією.

"Відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" також доповнено підстави припинення повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Такі повноваження припиняються, зокрема, в разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього або рішенням суду, яким його притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення та накладено стягнення у вигляді позбавлення права обіймати посади або займатися діяльністю, що пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування", – зазначив Д. Малюська.

У зв'язку з цим уточнено обставини, з настанням яких дисциплінарні проступки визнаються істотними та несумісними зі статусом судді. Зокрема, істотним дисциплінарним проступком або грубим нехтуванням обов'язками судді, що є несумісним зі статусом судді або виявляє його невідповідність займаній посаді, може бути визнано факт набрання законної сили рішенням суду, яким суддю притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення та накладено стягнення у вигляді позбавлення права обіймати посади або займатися діяльністю, що пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.