Низка ринків не змогла виконати вимоги щодо профілактичних заходів із протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19. Про це повідомляє Держпродспоживслужба України та її територіальні органи.

За період із 1 по 7 травня за результатами здійснених заходів державного нагляду (контролю) за порушенням вимог, встановлених постановою головного державного санітарного лікаря України, фахівцями територіальних органів Держпродспоживслужби видано 426 приписів та розпоряджень, складено 37 протоколів. У 212 випадках щодо порушень інформували органи місцевої влади, у 195 випадках – Національну поліцію для вжиття відповідних заходів.

Як інформує сайт Держпродспоживслужби, станом на 6 травня через неналежну підготовку до роботи в умовах карантину 83 агропродовольчі ринки самостійно припинили свою діяльність (зокрема 32 – у Києві), ще п'ять ринків закрили за рішенням органів місцевої влади.

Наступного дня статистика мала такий вигляд: були не готові до відкриття та самостійно закрилися 29 ринків (один у Закарпатській області, по два – у Миколаївській та Харківській та 24 – у Києві). Крім того, через неналежну підготовку до роботи в умовах карантину чотири ринки на Вінниччині та Харківщині закрили за рішенням органів місцевої влади.

Загалом 7 травня в Україні працювало 562 агропродовольчі ринки.

Ситуацію в столиці контролює Головне управління Держпродспоживслужби у місті Києві. "На деяких ринках адміністрації використали час вимушеного простою під час карантину для поліпшення умов: зробили ремонти, підготували захисні екрани, провели благоустрій територій тощо", – розповідають фахівці управління.

У Києві станом на 7 травня працювали 12 ринків: ринок "Деміївський" ТОВ "Манхеттен"; КП "Бессарабський ринок"; Торговельний майданчик "Феофанівський" (приватна фірма "ЧВМ"); ТРК "Базар на Лісовій" ТОВ "Панорама-Інвест"; КП "Володимирський ринок"; ринок "Ілліс" ТОВ "Ілліс"; ТОВ "Печерський ринок"; Ринковий комплекс "Маяк" ПФ ТОВ "Ремонтник"; Ринок "Лівобережний" (ПрАТ "Дніпровський ринок"); торговельний майданчик "Дарниця" (ПрАТ "Дніпровський ринок"); ринок "Шлях" ТОВ "Путь" та ринок ПП "Колібріс".

Днем раніше відкритих столичних ринків було лише сім. Тоді працював і ринок "Одеський" АТЗТ "Істерн-Трейд", але в оновленому переліку його вже не згадують.

Вимоги до роботи ринків (загалом – 24 пункти) можна знайти на сайті Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві. На входах та в'їздах до базарів мають встановити диспенсери з антисептиками та забезпечити вхідний санітарний контроль. Останній передбачає "візуальний огляд відвідувачів – загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання: кашель, чхання, нежить" та проведення безконтактного температурного скринінгу.

Ринок має забезпечити проведення щоденної термометрії усіх працівників – адміністрації, лабораторії, продавців, вантажників, прибиральників. Показники вимірюватимуть двічі(!) на день, перед початком робочої зміни та після її завершення, а результати вноситимуть до оформлених на кожного працівника листків термометрії. Осіб із ознаками гострого респіраторного захворювання до роботи не допускатимуть.

Оператори ринку зобов'язані забезпечити належний захист харчових продуктів від будь-якого забруднення на всіх етапах обігу: під час транспортування, прийняття, розвантаження, підготовки до реалізації та безпосередньо при реалізації. Викладений на прилавок товар мають захистити харчовою плівкою. Споживати придбані продукти чи напої одразу на місці продажу заборонено.

І покупці, і персонал ринків мають суворо дотримуватися маскового режиму. Всі працівники мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту з розрахунку одна маска на три години роботи. Одноразові рукавички теж необхідно періодично змінювати. Відпрацьовані засоби захисту на ринку збирають централізовано для подальшої утилізації.

Головне завдання – мити і дезінфікувати. Причому не першими-ліпшими засобами, а зареєстрованими в Україні відповідно до чинного законодавства. До того ж із дотриманням всіх інструкцій. На базарах мають проводити дезінфекцію контактних поверхонь щотри години, а прибирання та дезінфекцію всіх приміщень, зокрема стаціонарних торговельних місць, – наприкінці кожного робочого дня. До речі, перед тим, як одягати чергову маску та одноразові рукавички, кожен працівник має помити руки з милом та обробити антисептиком.

На кожного відвідувача ринку має припадати 10 квадратних метрів площі, а між робочими місцями продавців повинно бути мінімум три метри. Торговельні місця обладнують захисними екранами між продавцями і відвідувачами з плівки або пластику.

І навіть за парканом ринку все має бути так, як прописано у нормативних документах. Жодної стихійної торгівлі!

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.