Нагадаємо, цю позику в українському медіа-просторі часто порівнювали з кредитом, який у 2013 році у РФ взяв Віктор Янукович в обмін на політичну лояльність Кремля.

Першим запит в КС Молдови щодо кредиту подав депутат від парламентської групи "Pro Moldova" Сергій Сирбу. Він зробив це 23 квітня. У той же день КС змістив з посади голову Володимира Цуркана і призначив на його місце Домніку Маноле. Увечері 23 квітня Конституційний суд під головуванням Маноле прийняв до розгляду запит Сирбу і тимчасово зупинив дію кредитної угоди з Росією. Відзначимо, що парламент ратифікував цю угоду того ж дня – 23 квітня, повідомляє молдавський портал NewsMaker.

Сьогодні вранці, реагуючи на рішення Конституційного суду, президент Ігор Додон заявив, що найкращим виходом з політичної кризи будуть дострокові парламентські вибори.

"Голос України" попросив прокоментувати рішення Конституційного суду дослідника, доктора політичних наук університету Адама Міцкевича в Познані Олександра Макухіна:

"Вчорашнє рішення КС було передбачуваним, але воно багато в чому не про економіку чи юриспруденцію, скільки про внутрішню політику. Так вже "історично склалося", що КС в Молдові давно став найважливішим політичним інструментом, і після того як лояльний до правлячої коаліції голова КС був замінений, політична орієнтація КС змінилася на 180 градусів. І те, що відбувається просто зараз (вранці 8 травня), – це вкотре підтверджує. Правляча парламентська коаліція умовних соціалістів і умовних демократів починає розвалюватися на очах, і тривають обговорення про можливість дострокових парламентських виборів і відставку нинішнього уряду.

Через деякий час про російський кредит, думаю, ніхто і не згадає – політичні ставки занадто високі. Це взагалі більше схоже на історію не стільки про зовнішню політику, скільки про те, що формальний контроль основних держінститутів – від парламенту до КС і адміністрації президента – зовсім не дає гарантії стійкості влади, особливо, коли ця влада самостійно і дуже активно стрибає по граблях, не сприймаючи при цьому жодного зворотного зв'язку.

Проблема в тому, що з 17 березня по 15 травня в Молдові діє режим НС, а епідемія COVID-19 щойно пройшла пікові значення. Економіка в жахливому стані, а що буде з обсягом грошових переказів, що в минулому році досяг 1,2 мільярда доларів, – ніхто не знає, але, вочевидь, все буде дуже сумно. Як в такій ситуації проводити вибори і як зводити вже глибоко дефіцитний бюджет – абсолютно незрозуміло ".

Фото qha.com.ua.