Під час першого у цьому році засідання уряду прем’єр Арсеній Яценюк, окреслюючи плани та завдання на майбутнє, зазначив, що ухвалення Верховною Радою першого базового пакета реформ отримало схвалення європейських партнерів, що дає змогу Україні розраховувати на фінансову підтримку. «Дуже важливо, що наш рік розпочався із серйозної підтримки нашими західними партнерами України. Окремо хотів би відзначити спільну урядову поїздку до Німеччини, де канцлер Німеччини Ангела Меркель, як лідер ключової країни Євросоюзу, дала чіткі сигнали про те, що Україна не одна, Україна отримає допомогу, і ключові завдання для Європи — це допомогти Україні як стабілізувати економічну ситуацію, так і встановити мир у країні», — сказав він. І саме на підтвердження цього Європейська комісія визначилася щодо третього пакета макрофінансової допомоги у розмірі 1,8 мільярда євро, а Німеччина прийняла рішення про надання 500 мільйонів євро кредитів для відбудови інфраструктури в Україні.

Розповідаючи про реалізацію започаткованих реформ, прем’єр доручив членам Кабінету Міністрів здійснити низку робочих поїздок до регіонів, щоб зміни відбувалися вже сьогодні. «Треба поїхати в регіони, області. Ми провели бюджетну децентралізацію, люди отримали додаткові повноваження та додаткові права, і треба, щоб гасла децентралізації перейшли в конкретну реалізацію. Тобто щоб в кожній області місцеві органи влади скористалися додатковими повноваженнями на благо мешканців кожної відповідної території», — зазначив А. Яценюк.

Одним із питань порядку денного засідання уряду стало запровадження біометричних паспортів, що є передумовою до безвізового режиму з країнами ЄС. Прем’єр повідомив, що такі паспорти видаватимуть із 12 січня, для чого вже встановлено 35 терміналів, котрі протягом місяця зможуть видавати до 30 тисяч паспортів. А починаючи з 15 лютого в регіонах діятиме 606 таких пунктів видачі паспортів. До речі, це майже на 200 пунктів більше, ніж було за попередньої системи. Тож якщо досі за рік видавали майже 1,5 мільйона паспортів, нова система вже у 2015-му дасть змогу видати 2,5 мільйона документів. Поряд із цим закордонні паспорти старого зразка залишатимуться чинними і по них можна буде їздити доти, поки людина не прийме рішення отримати новий біометричний паспорт. Також уряд ухвалив рішення, що відтепер так само, як і в країнах—членах Євросоюзу, дітям видаватимуть не проїзні документи, а паспорти з  терміном дії на 4 роки.

Коментуючи приїзд до України місії Міжнародного валютного фонду, глава уряду зазначив, що консультації, як завжди, будуть складні, тому всі міністерства повинні активно співпрацювати з місією, оскільки вся макрофінансова допомога прив’язана до нашої програми з Міжнародним валютним фондом. «Хочу нагадати, що ми дуже чітко виконували програму з Міжнародним валютним фондом минулого року і саме це стало запорукою того, що МВФ надавав фінансову підтримку Україні. Тобто є реформи, які відповідають нашим домовленостям із нашими західними партнерами, — є фінансова допомога, немає реформ — відповідно ніхто просто так нікому гроші давати не буде», — сказав 

А. Яценюк. Він також наголосив, що кошти, які Україна отримує в рамках міжнародної фінансової допомоги, насамперед спрямовуються на виконання наших зовнішніх зобов’язань: «Не ми взяли 40 мільярдів доларів за три роки. Їх узяли Віктор Янукович і колишній режим. І тепер нам вкрай складно, але ми справляємося з цим, щоб відповідним чином погашати боргові зобов’язання України. І це стає запорукою того, що коли світ бачить, що Україна виконує свої фінансові зобов’язання, тоді інвестори повертаються в Україну, тоді накопичуються золотовалютні резерви України, тоді стабілізуються валютний курс та банківська система, тоді створюються робочі місця і тоді наповнюється бюджет, збільшуються заробітні плати, збільшуються соціальні стандарти. Тобто це процес, який передбачає не те, щоб узяти в когось гроші, а потім їх витратити на соціалку і не знати, хто наступні дасть. Ні. Ми повинні навчитися заробляти. І для цього треба створити дуже тверду і сильну економічну базу в країні». Саме це, за словами прем’єра, є основним завданням уряду.

Фото Володимира ГОНТАРА (УНІАН).