До другої хвилі коронавірусу українці повинні пройти масову вакцинацію від грипу. Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв’ю «РБК-Україна». За його словами, така профілактика зможе вберегти населення від спалаху одразу двох інфекційних хвороб: грипу та COVID-19.

«До другої хвилі ми готуємося за таким принципом: ми хочемо виключити поєднання двох схожих інфекційних захворювань, які передаються однаковими шляхами і можуть одночасно призвести до значного спалаху інфекційних хвороб, заповнити наші інфекційні відділення та викликати велику кількість пневмоній. Це грипоподібні захворювання та коронавірус. Для того щоб унеможливити такі спалахи восени, нам треба готуватися до масової вакцинації проти грипу в цьому році», — заявив Ляшко. І додав, що вакцинацію від грипу очікують уже в липні.

«Уже слід починати готуватися, розраховувати потреби, закуповувати вакцину та вакцинуватися, щойно вона з’явиться на ринку України та інших європейських країн, оскільки вакцина проти грипу кожного року змінює штам вірусу, який входить до її складу. Тому зараз у цей конкретний період часу ми ще не можемо вакцинуватися, бо вакцини немає. Розраховуємо на липень, серпень, вересень. Щойно з’явиться вакцина, потрібно масово вакцинуватися проти грипу», — розповів заступник очільника МОЗ.