Переможцями програми «Культурні столиці України» після проходження всіх етапів конкурсного відбору 2020 року оголошено міста Маріуполь («Велика культурна столиця», сума гранту становить 23 млн 136 тис. грн) і Славутич («Мала культурна столиця», сума гранту — 10 млн 990 тис. грн). Утім, через епідемію коронавірусної хвороби дирекцією та наглядовою радою Українського культурного фонду було ухвалено рішення про перенесення реалізації проектів переможців на 2021 рік. Про це повідомляють у прес-центрі ініціативи «Децентралізація».

Місто Маріуполь, що отримало статус «Велика культурна столиця», презентувало проект культурно-мистецьких ініціатив «Діалог мовою мистецтва». До нього увійшли, наприклад, вистава-інсталяція «Дорога додому», яку організатори планують втілити на трасі Маріуполь — Донецьк, як символ надії на відновлення миру, пересувна художня виставка-майстерня PostMost, книжковий фестиваль Mariupol Open Book, фестиваль класичного мистецтва Mariupol Classic тощо.

Проект «Малої культурної столиці» — «Славутич: ось [to beі] країна!» включатиме роботу арт-резиденції «Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича», діяльність «SESAM 2020 Poliklinika: Міжнародного семінару студентів-архітекторів від Європейської архітектурної студентської асамблеї», ІІ Міжнародного фестивалю для людей поважного віку GOLDenFest та інших культурно-мистецьких ініціатив.

Перемога в конкурсній програмі відкриває можливість для українських територіальних громад у майбутньому претендувати на статус культурної столиці Європи.

«Метою програми «Культурні столиці України» є сприяння промоції та розвитку культури в рамках реформи децентралізації з урахуванням спроможності територіальної громади, потреб та інтересів її членів», — повідомляють у прес-центрі ініціативи «Децентралізація».

На оргкомітети, що реалізовуватимуть пакети ініціатив міст-переможців, покладено втілення завдань програми. Йдеться про залучення представників місцевої культурної спільноти до творчих процесів, популяризацію української культури серед населення міст-переможців та регіону, налагодження та зміцнення партнерства між представниками місцевої влади та діячами культури, промоція міста на рівні країни та розвиток культурного туризму тощо.