А ще шиє шкіряні гаманці й навіть керує авто. Василь — особа з інвалідністю з дитинства.

— Мені 26 років, народився у Вараші, — лунає по той бік слухавки приємний чоловічий голос. — Мама моя медик. Її робота була пов’язана з реабілітацією постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, тож під час вагітності мною отримала певну дозу опромінення. Це вплинуло на мій розвиток ще в утробі; до того ж під час народження я йшов ніжками, а не головою, лікарі потягнули невдало. Було більш як 40 переломів, багато операцій і тривалих реабілітацій. З раннього дитинства я на візку.

Василь Савчук навчався дистанційно, вдома, отримав повну середню освіту. Але спеціальність ремонтника комп’ютерної техніки здобув стаціонарно в Житомирському ВПТУ. Згодом Василь закінчив у Львові курси з підготовки ремонтників взуття. Відкрити майстерню йому допоміг благодійник Євген Павлишин: місце знайшов, підказав, що і як правильно оформити, аби держава не мала претензій, фінансово підсобив. Заодно Василь реалізував ідею з пошиття вручну шкіряних гаманців. На створення одного він витрачає десь 1—1,5 дня. Вже встиг пошити і продати майже двадцять.

З майбутньою дружиною Світланою Василь Савчук познайомився через Інтернет. Улітку минулого року побралися.

Василь не звик нарікати на долю, але каже, що місто не дуже добре пристосоване для осіб з інвалідністю.

— Держава виділяє візки раз на чотири роки. Але за якістю вони слабкі, неприлаштовані під наші реалії. Тато перероблює такий візок під мене, аби він був легшим і зручнішим у користуванні, щоб можна було ним заїхати навіть у вузькі двері. Часто в магазинах є така проблема, — каже Василь.

Цей матеріал я писала до оголошення карантину. Як живе зараз ця молода сім’я, не знаю — не хочу турбувати. А головне, на що живе? Можливо, Василь Савчук продає свої елітні гаманці через Інтернет? Хоча більшості мешканців у гаманці вже скоро не буде чого класти… Здогадуюсь, що Василеві зараз нелегко, бо його майстерня зачинена через карантин, а відтак немає і заробітку.

Володимирець
Рівненської області.

Фото з інтернет-ресурсу.