Цей день за рішенням Міжнародної організації Червоного Хреста встановлено на честь англійки Флоренс Найтінгейл, яка під час Кримської війни (1853—1856 рр.) вперше організувала службу сестер милосердя. 2020-й Всесвітня організація охорони здоров’я проголосила Міжнародним роком медсестринства. За ініціативою вітчизняного МОЗ цей рік оголошено роком медсестринства в Україні.

«Сьогодні, у день народження засновниці першої служби медичних сестер Флоренс Найтінгейл, коли весь світ шанує цю важку щоденну працю, хочу побажати всім нашим медбратам і медсестрам сили та витривалості, міцного здоров’я, видужалих і вдячних пацієнтів. Ви — наші герої», — так у своєму Телеграм-каналі Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подякував медсестрам за важку щоденну працю.

У свою чергу київський міський голова Віталій Кличко зазначив, що у столичних закладах системи охорони здоров’я працюють 17070 медсестер, 426 із них — з хворими на COVID-19. «Ви допомагаєте лікувати людей, доглядати за хворими. Ваша місія сьогодні — не тільки відповідальна, а й небезпечна. Та ви щодня йдете на роботу, ризикуючи своїм здоров’ям...» — сказав Кличко.

Медичні сестри працюють в операційних, процедурних кабінетах стаціонарів і поліклінік, у стоматологічних клініках, спільно з лікарем проводять прийом хворих. Там, де є лікар, завжди присутня медсестра, яка виконує всі його призначення. Вона більше, ніж лікар, спілкується з пацієнтами, і це вимагає особливих навичок комунікації та стресостійкості. Високий професіоналізм медичної сестри, її вміння спілкуватися з пацієнтами, володіння психологічними навичками у роботі допомагає досягнути основної мети — одужання хворої людини.

Медаллю імені Флоренс Найтінгейл, яку заснувало у 1912 році Товариство Червоного Хреста, за беззастережну відданість своїй професії та хоробрість під час надання допомоги пораненим та хворим і у воєнний, і в мирний час удостоєно й 25 українських медичних сестер. Минулого року цю нагороду отримали медсестри Валентина Басова із Запоріжжя та Наталія Яковлева зі смт Станиця Луганська.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).