Україна налаштована на подальше далекосяжне поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС, включаючи поступове приєднання до внутрішнього ринку Європейського Союзу. Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України у зв’язку зі схваленням Радою ЄС висновків щодо ініціативи ЄС «Східне партнерство».

Нагадаємо, до цієї ініціативи належать Україна, Молдова, Грузія, Білорусь, Азербайджан та Вірменія. Проект було урочисто започатковано в Празі 7 травня 2009 року. Втім, експерти вже давно вказують на необхідність переглянути ініціативу, адже країни, які до неї входять, мають різне бачення майбутніх відносин з Брюсселем.

Українські дипломати погоджуються із закликом до «розбудови більш стратегічного, амбітного, ефективного і гнучкого «Східного партнерства» на основі принципів спільної власності, диференціації та інклюзивності, що передбачає нові політики та значні проекти». «В цьому контексті Україна очікує на запланований на поточний рік саміт «Східного партнерства» з метою вироблення спільними зусиллями довготермінових цілей цієї ініціативи та подальшого зміцнення і поглиблення відносин з ЄС», — вказують в українському МЗС.

У самих висновках Ради ЄС про політику щодо країн «Східного партнерства» згадується декларація саміту Східного партнерства 2017 року, в якій визнаються європейські прагнення та європейський вибір східних партнерів, як зазначено в Угодах про асоціацію. Також у ЄС привітали значні досягнення «Східного партнерства» і підтвердили, що стосовно шести країн застосовуватиметься підхід, заснований на стимулах та висуненні умов як засобі заохочення східних країн-партнерів продовжувати реформи.