Хоча раніше жоден туристичний сезон не обходився без гастарбайтерів з України, Молдови, Білорусії і навіть Киргизії та В’єтнаму, бо власних кадрів завжди не вистачало.

Але цього року до служби зайнятості звернулося із заявками на оформлення дозволів на роботу для іноземних громадян зовсім небагато власників великих готельних комплексів. Пояснюється це тим, що нинішній туристичний сезон буде дуже слабкий і особливої потреби в обслуговуючому персоналі зі знанням російської, української та білоруської мов немає. Однак газета «24 години» повідомила, що невелика кількість готелів, розташованих на південному узбережжі Чорного моря, усе ще чекає на іноземців, але тільки з України та Молдови, які раніше вже працювали тут і добре знають болгарську мову.

За словами начальника регіональної служби зайнятості Пєнки Кирилової, деякі невеликі готелі навіть не подавали заявок на пошук працівників. А це, як вважає вона, може означати лише одне — вони не збираються відчинятися цього літа. Очевидно, багато хто вирішив, що вигідніше перечекати, ніж працювати без прибутків. Адже міністерство туризму настійливо рекомендує знизити ціни на проживання в готелях для туристів з-за кордону, зробити безплатним користування парасолями й шезлонгами на пляжах. І приймати болгарських громадян, яким влада має намір видати безплатні ваучери на відпочинок. На пропозицію деяких депутатів парламенту ці ваучери має оплатити держава й у такий спосіб убезпечити туристичну галузь від банкрутства. Але ідея про запровадження в туризмі безплатних талонів чи купонів ще обговорюється.