Заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу обговорювали представники Кабінету Міністрів та правоохоронних органів. Міністерство охорони здоров’я повідомило, що зменшується кількість хворих, які звертаються з пневмонією. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що Європа дотримується карантинних обмежень, хоча і з послабленнями.

На нараді обговорили заходи, яких вживають інші країни для безпечного виходу з карантину, а також можливі етапи пом’якшення обмежень в Україні. «Нинішні показники дозволяють розглядати майбутні етапи пом’якшення карантину і рухатися вперед з плануванням. Однак треба дивитися на ситуацію: залежно від неї показники можуть змінюватися. Ми не можемо допустити великих спалахів коронавірусу», — заявив Президент України.

За офіційними даними, в країні вже працює 569 продуктових ринків. А станом на 12 травня в Україні зафіксовано 16023 лабораторно підтверджених випадки за-хворювання на COVID-19.

А напередодні під час традиційних нарад в Офісі Президента обговорювали низку програм кредитної підтримки малого та мікробізнесу, адже вони найбільше страждають від карантину. Від глави держави прозвучала ідея про так звані кредитні канікули. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що з боку уряду створено всі передумови для повноцінної роботи оновленої програми «Доступні кредити 5—7—9 відсотків» та фіналізується інша програма — «Нові гроші», за якою підприємці матимуть можливість отримати кредити під дуже низький відсоток. «Ці програми допоможуть українському бізнесу витримати важкі економічні умови, зумовлені епідемією, а також стануть запорукою збереження робочих місць. Основна умова програм — збереження не менш як 80 відсотків робочих місць у малому та мікробізнесі», — наголосив Д. Шмигаль.

Прем’єр-міністр також повідомив, що, за інформацією Державного центру зайнятості, цього місяця зареєструвалися додатково 140 тисяч безробітних. Щоб допомогти з виплатами людям, які втратили роботу, Кабінет Міністрів виділив шість мільярдів гривень з Фонду боротьби з коронавірусом.

Президент зробив за-уваження щодо затримки надбавок за березень медикам, які працюють з хворими на COVID-19. Очільник уряду пояснив, що гроші було спрямовано в регіони, однак місцева влада керувалася не цьогорічною постановою Кабінету Міністрів, а документом Міністерства соціальної політики від 2003 року. Тому попри наявність коштів у регіонах виплатити їх не вдалося. Цього тижня уряд шукатиме рішення для того, щоб ці фінансові ресурси було видано медикам, повідомляє офіційний сайт Президента.