Щовесни лунають тривожні сигнали про розорювання захланними фермерами прирічкових луків, наслідком чого є падіння рівня ґрунтових вод, знищення природного середовища для птахів та звірів. Так, нещодавно керівник Сосницької ОТГ Андрій Портний звернувся публічно до керівників області і Державної екологічної служби із закликом напрацювати механізм впливу. Адже досі вдається зупиняти таких підприємців лише громадськими протестами — як ось у Сосниці, де припнули трактор до бетонного стовпа. («Голос України» про це писав нещодавно.) Далі почнуть палити?

«Нині є загроза порушення балансу в екосистемах області через незаконне розорювання луків, колишніх сіножатей в заплавах річок, створення у річкових долинах чи в ярах сміттєзвалищ тощо», — каже голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

При Чернігівській обласній державній адміністрації створено робочу групу з вивчення ситуації щодо порушень вимог Водного та Земельного кодексів України під час здійснення господарської діяльності в прибережних захисних смугах. До неї увійшли представники адміністрації, Держекоінспекції, Держгеокадастру, Деснянського басейнового управління водних ресурсів.

«З наступного тижня члени робочої групи виїжджатимуть безпосередньо на місця, де виникають проблемні питання. Завдання — проконтролювати дотримання суб’єктами господарювання вимог Водного та Земельного кодексів під час здійснення господарської діяльності. Матеріали перевірок і виявлених порушень направлятимуться до правоохоронних органів для відповідного реагування», — повідомив Андрій Прокопенко.

Тим часом на протест вийшли жителі села Бірківка Менського району, де той же фермер Шитіков, що й у Сосниці, розорав луги. Обуреним селянам він не зміг показати дозвільні документи.

Чернігівська область.