Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час онлайн-брифінгу. За його словами, це питання обговорювалося напередодні під час селекторної наради під головуванням Президента України.

«У зв’язку з пізнім прийняттям змін до держбюджету дуже затягнувся процес. Національна служба здоров’я України одержала всі кошти й нині триває процес укладання договорів з лікарнями. У тарифи COVID-19 закладено виплату 300-відсоткової надбавки медикам у повному обсязі», — зазначив Степанов. Він також анонсував на найближчий час презентацію алгоритмів пом’якшення карантину. Мовляв, розроблено чіткий план зі зняття обмежень, орієнтований на певні показники й прогнозовані дати можливого послаблення — 22 травня, 1 і 11 червня і т. д.

Також міністр пообіцяв, що сьогодні-завтра буде затверджено алгоритм тестування ІФА-тестами (вони визначають рівень антитіл в організмі людини), що розширить перелік осіб, яких безплатно й в обов’язковому порядку тестують на COVID-19. Він наголосив, що до списку «групи ризику» уже додано медпрацівників — їх тестують раз на п’ять днів. Зараз складають списки працівників Нацполіції та Нацгвардії. Також в обов’язковому порядку протестують пацієнтів, яких госпіталізують у зв’язку з оперативним втручанням.

...і метро відкриють

Після 22 травня в Києві планують запустити наземний транспорт у звичайному режимі. Про це вчора під час онлайн-брифінгу заявив голова КМДА Віталій Кличко. За його словами, щоб перейти на докарантинний режим роботи, постійно збільшуватиметься кількість рухомого складу на маршрутах і відновлюватиметься мережа маршрутів громадського транспорту — насамперед трамваїв і тролейбусів. Крім цього, за словами Кличка, він звернувся до уряду із проханням дозволити відкрити столичне метро з 25 травня. «Щодо ідеї спецперепусток для проїзду в метрополітені — вона абсолютно утопічна. Ми створимо страшенний натовп, і буде ще гірше. Тому метро має відкритися для роботи у звичайному режимі. Це дасть змогу перерозподілити потік пасажирів і нормалізувати роботу всього громадського транспорту столиці. Але я хочу звернутися й до киян: це не означає, що всі повинні кататися, як зазвичай. Отут настає й ваша відповідальність — дотримання дистанції, обов’язкова наявність маски, рукавичок, дотримання елементарних правил. І проїзд у транспорті тільки на роботу, у справах, у разі потреби. Безпека сьогодні — передусім!» — зазначив він.