Принаймні важко знайти когось, хто бодай не чув цього імені. А про тих, хто читав вигадки барона про політ на гарматному ядрі, про те, як йому вдавалося «одним махом сімох убивахом», то годі й казати…

Вигадка вигадкою, але цей барон — не лише художній персонаж і кіногерой, а й конкретна історична особистість. Це барон Ієронім Карл Фрідріх фон Мюнхгаузен. І минулого понеділка Німеччина відзначила 300-річчя знаменитого співвітчизника. Побачити чимало з життя барона знову, після послаблень карантинних заходів, можна в його колишньому маєтку, що в містечку Боденвердер, де він помер 1797 року. Звісно, суворо дотримуючись запроваджених у зв’язку з пандемією правил.

Директорка музею Клаудія Ерлер, за повідомленням агенції DPA, ще більше впорядкувала колекцію, додавши чимало артефактів із власності барона. Невдовзі тут запрацює спеціальна виставка «Фантазія ніколи не бреше».

Також саксонський майстер Фредо Кунце відтворив на токарному верстаті фігури з вигаданих історій Мюнхгаузена.

А неподалік музею є грот, створений ще самим бароном. Тут він — талановитий оповідач — ділився власними враженнями, хоч сам ніколи не публікував книжок про свої пригоди.

Муніципалітет Боденвердера мав намір відзначити ювілей барона урочистою церемонією і низкою цікавих заходів. Та завадила епідемія коронавірусу. Втім, святкування відтерміновані, але не скасовані, пообіцяла муніципальна влада.

Тим часом Міністерство фінансів ФРН випустило срібну монету Мюнхгаузена, яка вже надійшла в продаж. А невдовзі також з’явиться іменна поштова марка Мюнхгаузена.

Берлін.