Ще в аеропорту відправлення мають під час посадки надати документ, який підтверджує, що вони не є носіями COVID-19. Без нього в літак не допускатимуть.

Міністр туризму Харіс Теохаріс пояснив, що наявність такої медичної довідки дозволить усім пасажирам «почуватися в безпеці ще при посадці до літака». Крісла в салоні вони зможуть займати, як і раніше, тобто без дотримання соціальної дистанції. Це означає, що й середнє крісло не має бути порожнім. Інакше польоти стануть збитковими й невигідними для авіакомпаній. Якщо політ триватиме до чотирьох годин, пасажирам роздаватимуть тільки бутерброди чи іншу їжу в пакетах. У літаках, що перебуватимуть у повітрі більше чотирьох годин, передбачено гаряче харчування.

Після прильоту в будь-який аеропорт Греції у всіх гостей попередньо виміряють температуру й лише потім допустять до прикордонного й митного контролю.

Новинкою туристичного сезону стане обов’язкове спостереження персоналу будь-якого готелю за здоров’ям відпочивальників. Медичний працівник готелю матиме право, запідозривши, що турист занедужав, взяти в нього проби на COVID-19 і до отримання результатів аналізу ізолювати його. Якщо тест дасть позитивний результат, то захворілого відразу відправлять до так званого карантинного готелю. Наявність таких, прямо скажемо, ізоляторів буде обов’язковою для всіх курортів. Це ще одна новація туристичного сезону 2020 року.

Але не остання. Зазвичай у грецьких приморських готелях сніданки й вечері входять у вартість проживання. Відпочивальники в визначений час прямували до ресторану, де всю їжу виставляли на так званому шведському столі. Цього року набирати безліч делікатесів на кілька тарілок уже не вийде. Офіціанти в масках прийматимуть замовлення і приноситимуть страви на кожний стіл.

На пляжах і біля басейнів парасольки та шезлонги будуть розставлені на відстані  1,5 метра один від одного. А після того, як шезлонг звільниться, працівник готелю повинен обов’язково продезінфікувати його. За цим стежитимуть дуже строго, а в разі порушення санітарних вимог готель навіть можуть закрити.

Прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс заявив, що офіційне відкриття туристичного сезону заплановано на 1 липня. Він наголосив, що до цього часу уряд Греції очікує від Єврокомісії єдиних правил стосовно дотримання заходів безпеки й загальної позиції з питань туризму.

Експерти, не без підстав, припускають, що цього літа конкуренти вестимуть запеклу боротьбу за кожного відпочивальника. Болгар, які влітку віддавали перевагу чистішим морям Греції і Туреччини, вже попередили, що до кінця року діятиме розпорядження міністра охорони здоров’я про те, що всі громадяни, котрі повернуться з-за кордону, повинні залишатися 14 днів під домашнім карантином. Ось чому болгарські турфірми, які забронювали на початку року місця у грецьких готелях для організованих груп туристів, почали відмовлятися від резервування. Небагато туристів наважаться на тижневий відпочинок, знаючи, що потім доведеться два тижні пробути під «домашнім арештом».