На знімку: голова Криворізької сільської ОТГ Анна Павлова.

Фото зі сторінки Анни Павлової у Фейсбуці.

Криворізька сільська ОТГ є наймолодшою громадою в Донецькій області. Перші вибори тут відбулися 22 грудня 2019 року, і процес формування штату й структури виконавчої влади триває. Додав проблем і карантин, у зв’язку з чим відтерміновано проведення конкурсів щодо посадовців, які би займалися питаннями інфраструктури, землевпорядкування тощо.

Детальніше про актуальні завдання, що постають перед громадою, розповідає голова Криворізької сільської ОТГ Анна ПАВЛОВА.

Допомогу отримують ті, кому найскладніше

— Майже п’ять тисяч жителів мешкають у Криворізькій сільській ОТГ. До складу громади входять 22 населені пункти, які розташовані на чималій відстані один від одного, — каже Анна Павлова. — Через велику протяжність не всі жителі, особливо літні, можуть дістатися центру громади, тому проблема транспортного сполучення, стану доріг є однією з найбільш актуальних.

Зараз, у період карантину, важливо допомагати людям із соціально незахищених груп. Представники місцевої влади намагаються якомога частіше навідуватися до людей похилого віку, з інвалідністю, багатодітних, яким надають усіляку підтримку. Місцеве ТОВ «Перспектива» надало для осіб, які потребують спільної турботи, 720 продуктових наборів, овочі та фрукти загальною вагою 4,8 тонни, а доставили продукти працівники сільради.

Плани та проекти очікують свого втілення

Одразу після проведення у грудні 2019 року перших виборів було намічено чималий обсяг робіт із благоустрою сіл та селищ. У планах — відкриття парку, монтаж вуличного освітлення, зведення адміністративної будівлі, де отримуватимуть послуги місцеві жителі.

Утім, із втіленням великих інфраструктурних проектів громаді доведеться дещо зачекати. Оскільки вибори були в грудні, Криворізьку ОТГ не встигли включити у зміни по держбюджету, і тому, за словами голови, впродовж року громада працює по трьох бюджетах трьох сільських рад. Податок з доходів фізичних осіб також залишився в бюджеті Добропільського району, тому бюджет ОТГ формується за рахунок вільного залишку, що був на рахунках трьох сільських рад.

Зараз, коли триває реорганізація, консультаційну підтримку молодій громаді надають радники Донецького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

— Звичайно, одразу втілити всі плани ми не можемо, — продовжує Анна Павлова. — Тому допомагають багато в чому місцеві сільгосппідприємства. Одне з підприємств-меценатів виділило кошти, матеріали і людей для проведення робіт з реконструкції освітлення. Дитячі майданчики також облаштовуємо за допомогою спонсорів. Багато допомагають фермери, які з самого початку вітали об’єднання сіл навколо ОТГ.

Нещодавно у Криворізькій громаді розпочали ремонт дорожнього покриття траси О 0518 Добропілля — Кам’янка. Роботи виконані частково, і після додаткового фінансування у травні ремонт буде продовжений.

Не згасає пам’ять про минуле

Напередодні Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги мешканці Криворізької громади прибрали території біля братських могил, поховань та всіх пам’ятників періоду Другої світової війни. Керівництво ОТГ і місцевий актив вшанували пам’ять загиблих героїв покладанням квітів.  

У громаді вирішили утриматися від проведення масових урочистостей через карантин. Проте кожен житель зміг відвідати пам’ятні місця з дотримуванням необхідних обмежень, а ветеранів війни привітали з 75-річчям

Перемоги за місцем їхнього проживання. Також була надана підтримка вдовам, колишнім в’язням нацизму, ветеранам тилу.

Окремою пам’яткою на території ОТГ, що нагадує про трагічні події Другої світової війни, є меморіал на місці колишнього концтабору в селі Кам’янка. Під час нацистської окупації тут перебували до двох тисяч військовополонених. До меморіалу на місці концтабору представники Криворізької громади також поклали живі квіти.

Дбаючи про благоустрій території ОТГ, місцева влада не залишила поза увагою і звернення від жителів села Добропілля щодо спилювання старих дерев та наведення порядку на сільському кладовищі. Разом із службовцями 19-го державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС представники місцевого самоврядування побували на місці проведення майбутніх робіт і вжили необхідних заходів для вирішення проблеми.

— Громада щойно піднімається і робить свої перші кроки. Тому часом буває непросто, — зазначила Анна Павлова. — Але найголовнішим здобутком є те, що жителі почали відчувати зміни, і це ще більше згуртовує мешканців Криворізької ОТГ.

Донецька область.