"І земельна реформа, і банківський закон є надзвичайно важливими для України та українських громадян (...) та для сприйняття України зовні", – заявив очільник генерального директорату Єврокомісії з питань сусідства та переговорів про розширення ЄС Крістіан Даніельсон під час онлайн-дискусії "Україна в Східному партнерстві: амбітний порядок денний після 2020 року".

Що стосується подальших реформ, то, за словами К. Даніельсона, ЄС продовжить наполягати на проведенні судової реформи і реформи державного управління, а також на боротьбі з корупцією, повідомляє "Європейська правда".

"Ми продовжимо припускати, що добре рухатися в напрямку деолігархізації, яка є частиною урядової програми. Це дуже-дуже важливо", – зазначив К. Даніельсон.

Щодо економіки, то, за словами чиновника, Євросоюз продовжить переговори стосовно "промислового безвізу", щоб Україна отримала кращий доступ до європейського ринку.

Як інформував "Голос України", 13 травня, Верховна Рада ухвалила законопроект про банки (№ 2571-д "Про внесення змін до законів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності") у другому читанні. За нього проголосували 270 народних депутатів.

Цей законопроект залишався останньою умовою для продовження співпраці з МВФ. Документ передбачає, що власники і екс-власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі. При цьому визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

Раніше вдосконалення земельного та банківського законодавства привітали посли країн "Великої сімки" та голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.