Нещодавно у Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення"  Бюджетного кодексу України щодо збереження фінансової основи місцевого самоврядування та забезпечення місцевих бюджетів адекватними ресурсами для запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 (реєстр № 3423) .

Авторами законопроекту виступили народні депутати України із фракції "Голос" –  Галина Васильченко, Володимр Цабаль, Ярослав Железняк, Кіра Рудик, Юлія Клименко, Роман Лозинський. 

Сьогодні місцева влада прийняла основний удар пандеміїі коронавірусу на себе. За підрахунками Асоціації міст України, втрати місцевих бюджетів становлять 9,65 млрд грн. Це спричинено зменшенням обсягу Державного фонду регіонального розвитку, скороченням низки державних субвенцій: на проведення місцевих виборів депутатів, на підтримку розвитку об'єднаних територіальних громад, на покращення соціального захисту окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, на реалізацію програми "Спроможна школа для кращих результатів" тощо.

Зменшення фінансування місцевих бюджетів також ставить під загрозу виконання другого етапу децентралізації в Україні, який є підґрунтям реформ у сфері охорони здоров'я, освіти, культури, соціальних послуг, енергоефективності та інших секторах. На сьогодні менше чверті податково-митних надходжень йде напряму в місцеві бюджети. Тоді як кожен експерт чи представник місцевої влади скаже, що децентралізація не можлива і не дієва без фінансової складової.

Законопроект пропонує розв'язати вказану проблему шляхом тимчасового, на період до кінця 2020 року, збільшення надходжень до місцевих бюджетів від сплати податку на доходи фізичних осіб. Автори законопроекту в пояснювальній записці стверджують, що запропоновані зміни будуть майже невідчутними для державного бюджету (зменшать доходи із врахуванням фінансування менш ніж на 1,5%), однак неабияк покращать становище місцевих громад (збільшать власні доходи місцевих бюджетів на понад 5%). 

У законопроекті запропоновано доповнити розділ VI Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України новим пунктом відповідно до якого тимчасово, до 1 січня 2021 року:

–  до кінця 2020 року залишити місцевим громадам 65%, а не 60% податку на доходи фізичних осіб. До Держбюджету йтиме 20%, а не 25%. У бюджеті області, як і раніше, залишається 15%.

 – до кінця 2020 року залишити Києву 43%, а не 40% податку на доходи фізичних осіб. Державний бюджет отримає 57% від податку, який сплачують працюючі кияни. 

Від такого перерозподілу коштів, за розрахунками, місцеві громади додатково отримають майже 11 мільярдів гривень, а столиця Київ – 1,7 мільярда гривень.

– Ми маємо допомогти громадам, бо саме вони  опинилися на передовій боротьби з коронавірусом. І не шкодують грошей для боротьби із захворюванням, – зауважила співавтор законопроекту Галина Васильченко. – Вже зараз місцева влада витратила майже мільярд гривень для боротьби з епідемією. Це вдвічі більше, аніж витратила своїх грошей держава. 

Парламент має відновити справедливість і компенсувати громадам ті гроші, які в них забрали при перерозподілі бюджету. Це дасть змогу зберегти місцеве самоврядування і дасть їм ресурси для подальшої боротьби з коронавірусом.

Фото та інфографіка decentralization.gov.ua