Учора воєнний апеляційний суд міста Власиха Московської області відхилив апеляційну скаргу адвокатів незаконно утримуваного в Росії громадянина України, кримськотатарського журналіста Нарімана Мемедемінова на попереднє рішення суду. В зв’язку з цим Міністерство закордонних справ України висловило протест.

Нагадаємо: в жовтні 2019 року суд засудив Н. Мемедемінова до двох з половиною років ув'язнення в колонії-поселенні. Адвокати журналіста намагалися оскаржити цей вирок.

«Подібні дії є красномовним свідченням небажання РФ припинити ганебну практику репресій проти кримськотатарського народу. Особливо небезпечними російська окупаційна влада вважає тих, хто намагається доносити об’єктивну інформацію про стан справ на окупованій території. Саме через це Мемедемінов, громадянський журналіст, блогер та активіст, опинився за ґратами», – йдеться у повідомленні.

МЗС вимагає негайно звільнити Мемедемінова та інших громадян України, яких утримують у Росії.

«Небезпека для життя і здоров’я незаконно утримуваних громадян України зростає на тлі стрімкого поширення COVID-19 у РФ та тривожних повідомлень про особливу вразливість у місцях позбавлення волі. Не може не викликати обурення, що, на відміну від інших держав, які розглядають кроки з розвантаження місць утримання з метою стримування пандемії, РФ свідомо посилює загрози для українських громадян, які незаконно утримуються у російських в’язницях», – заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Київ закликає міжнародну спільноту посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на РФ «з метою припинення Росією порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму, звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України в РФ і на тимчасово окупованих територіях України, відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах».

Чимало українських правозахисників і журналістів закликала міжнародні організації та уряди країн Євросоюзу, США, Канади, Японії вимагати від Росії звільнення Н. Мемедемінова. Його захист тепер має намір подавати позов до Європейського суду з прав людини.

Фото зі сторінки "Крымская солидарность" у Фейсбуці.