Україну на засіданні представляла оновлена делегація, сформована указом глави держави. Про це інформує сайт Офісу Президента.

Оновлений склад делегації було сформовано указом Президента Володимира Зеленського від 5 травня. До переговорів у підгрупах долучили урядовців та депутатів. Якщо раніше кожен із представників діяв на громадських засадах, то тепер делегація має офіційний статус. А це означає, що рішення, які ухвалять у Мінську, обов'язкові до виконання.

"Перше, на чому Україна наголосила у форматі Тристоронньої контактної групи, у складі якої – Україна, Росія та ОБСЄ, – це важливість виконання домовленостей лідерів "Нормандської четвірки", досягнутих під час саміту в Парижі. Особливо наголошувалося на необхідності виконання безпекових вимог, зокрема щодо дотримання сталого режиму тиші", – йдеться у повідомлені.

Також українська делегація вкотре наполягла на взаємному звільненні утримуваних осіб у форматі "всіх на всіх", визначеному в межах Нормандської зустрічі 9 грудня 2019 року. У гуманітарній групі продовжено роботу з формування списків для наступного етапу взаємного звільнення утримуваних осіб та списків зниклих безвісти.

Говорили і про вибори на тимчасово окупованих територіях. Українська сторона заявила: вони зможуть відбутися відповідно до Конституції та законодавства України та на основі критеріїв ОБСЄ і виключно після отримання Києвом контролю над кордоном.

Що ж до особливого статусу ОРДЛО та його закріплення в Конституції України, то українська сторона вкотре виключила таку можливість.

"Представники України в економічній групі продовжили обговорення питання щодо відновлення в окремих районах Донецької та Луганської областей України оподаткування та системи розрахунків у межах українського правового поля. Також українська сторона наголосила на необхідності здійснення разом із міжнародними партнерами верифікації майна України, що перебуває на тимчасово окупованих територіях", – повідомляє сайт Офісу Президента.

Фото antikor.com.ua.