У місті Нікшич у вівторок, 12 травня, вони під час пандемії зібрали вірян на свято найшанованішого сербською православною церквою святого Василя Острозького і провели хресний хід.

На думку влади, священнослужителі вчинили адміністративне порушення, бо грубо порушили заборону на масовий збір людей без дотримання соціальної дистанції. У середу, 13 травня, за розпорядженням прокуратури Чорногорії єпископ Йоанікій і семеро священиків, які брали участь у службі при величезному і не контрольованому скупченні людей, були затримані поліцією.

Того ж дня в Нікшичі та іншому чорногорському місті Плевля, що на півночі країни, люди вийшли на акцію протесту і зажадали звільнення священиків. Поліція закликала всіх розійтися, адже масові зібрання в країні заборонені. Та протестувальники спочатку вступили в словесну перепалку з правоохоронцями, називаючи представників влади "фашистами" і "усташами", а потім закидали їх пляшками і камінням. Поліція для розгону протестувальників застосувала сльозогінний газ. Внаслідок зіткнення було поранено 26 поліцейських, а понад 50 осіб, які брали участь в протесті, затримано.

Опозиція вирішила політизувати цей конфлікт і закликала православних "заблокувати всі дороги в країні". Щоправда, митрополит Чорногорсько-Приморський Сербської православної церкви Амфілохій зупинив дії політиків і звернувся з проханням до вірян не робити цього. Він закликав усіх повернутися до миру і гармонії, а також зазначив, що бере всю відповідальність за порушення режиму безпеки на себе, а тому влада має випустити затриманих священиків. "Якщо хтось повинен за щось відповісти, я прошу тих, хто перебуває при владі, покласти відповідальність на мене. І якщо когось треба заарештувати і судити, нехай це буде митрополит Чорногорсько-Приморський", – звернувся Амфілохій до президента і прем'єра Чорногорії.

Керівник уряду країни Душко Маркович в четвер заявив, що "Чорногорія зазнала жорстокого нападу через акції протесту, які могли мати непередбачувані наслідки для здоров'я людей. Накази компетентних органів порушуються. У деяких наших містах були масові порушення санітарних приписів і заходів. Все, чого ми досягли за три місяці самовідданої роботи і спільних жертв, опинилося під питанням. Немає розумного пояснення чи виправдання такої поведінки і її дійових осіб! Ми боїмося, що через десять днів ми зможемо опинитися в ситуації двомісячної давності. Кілька поліцейських були атаковані і поранені екстремістами".

Він нагадав, що вимоги влади щодо дотримання режиму безпеки під час пандемії повинні бути обов'язковими для всіх. За його словами, десятки молодих людей скасували весілля і хрещення дітей в церкві, а священики самі виступили в ролі порушників надзвичайної ситуації.

На події в Чорногорії відреагували і в Європейському Союзі. Прес-секретар Європейської комісії Анна Пісонеро закликала владу Подгориці "знайти правильний баланс між правом людей на свободу слова і зібрань і діями в боротьбі з коронавірусом". За її словами, можливі порушення закону мають розглядатися компетентними органами відповідно до національного законодавства та міжнародних стандартів.