Як зазначається в повідомленні Держпродспоживслужби, державне регулювання здійснюватиметься до закінчення карантину шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення. До слова, урядова постанова стосується лише роздрібних цін. Згідно з нею суб’єкти господарювання повинні декларувати намір підвищити роздрібну ціну на понад 5 відсотків. А от зміну оптово-відпускних цін декларувати не потрібно.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюватиметься в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису в Держпродспоживслужбу через її офіційний сайт.

Варто зазначити, що ця постанова запроваджує регулювання цін на десять продовольчих товарів, серед яких: гречка, цукор, пшеничне борошно вищого ґатунку, макаронні вироби (вермішель із борошна вищого ґатунку), пастеризоване молоко в плівці жирністю 2,5%, житньо-пшеничний хліб, яйця категорії С1, тушка куряча, мінеральна вода без газу, вершкове масло жирністю 72,5%.

До переліку товарів протиепідемічного призначення потрапили ліки, серед яких парацетамол, антисептики і дезінфікуючі засоби, засоби індивідуального захисту (медичні маски, халати).

Щоправда, багато хто в соцмережах зауважує, що регулювання треба було запроваджувати тоді, коли ціни істотно підвищували, зокрема на початку епідемії, а тепер їм уже просто нікуди підніматися.

Вл. інф.