Інформацію про ситуацію, яка склалася у його районі, котрий чи не найбільше уражений COVID-19, про стан справ у місцевій лікарні, яка веде нерівну битву з пандемією, втрачаючи людей, він виклав у листі на адресу обласної та центральної влади два тижні тому. Допомога досі не надійшла. А у Чернівецькій області на 17 травня вже зафіксовано 2 694 випадки. Про це все ми і розмовляємо з Петром Панчуком (на знімку), глибоцьким районним головою.

— Пане Петре, чи ви вже отримали хоча б якусь відповідь на ваш лист від місцевої чи центральної влади?

— На жаль, ні. Лише заступник голови ОДА Богдан Ковалюк визнав, що важелів впливу на центральну владу в обласної нема. Така відповідь не може нас задовольняти. Давайте говорити мовою цифр. Сьогодні стан справ за кількістю заражень населення на COVID-19 на Буковині найгірший з усіх регіонів України. А в Чернівецькій області найскладніша ситуація у нашому Глибоцькому районі. Так, на 17 травня 2020 року на Буковині зафіксовано 2 694 випадки COVID-19. У Глибоцькому районі хворих — 417. У нашій районній лікарні, крім того, за рішенням обласного штабу ТЕБ НС, лікуються ще й хворі з Герцаївського району, це 124 осіб. В інших районах: Кельменецькому — 12, Сокирянському — 47, Новоселицькому — 117, Путильському — 21, Заставнівському — 109, Хотинському — 186 осіб.

Тобто один наш район бореться з COVID-19, як решта, не менше 6 районів. Фінансове навантаження у боротьбі з коронавірусом фактично лягло на плечі місцевих бюджетів та небайдужих жителів Глибоччини із залученням допомоги ззовні. Лікарі падають з ніг, люди, на жаль, помирають, а нам як представникам районної влади дедалі важче дивитися в очі і їм, і хворим та їхнім родинам. А диявол продовжує збирати свій врожай.

Ось довідка, яку надав Петро Панчук. З початку епідемії по сьогодні на заходи для боротьби з поширенням та наслідками епідемії у Глибоцькому районі було виділено:    

• Державний бюджет України — НУЛЬ гривень.
• Чернівецький обласний бюджет (місцевий) — НУЛЬ гривень.
• Герцаївський районний бюджет (місцевий) — 35 000 гривень, і то лише за рішенням, прийнятим на останній сесії.
• Глибоцький районний бюджет (місцевий) — 592 000 гривень, теж лише за рішенням, прийнятим на останній сесії
• Волонтери, благодійники (із залученням допомоги ззовні), пожертви працівників установ та організацій району, бюджети органів місцевого самоврядування Глибоцького району (місцеві) — понад 3 000 000 гривень.

— Тобто після вашого алярмового звернення кошти почали надходити?

— Так, але кошти згідно з рішенням сесії «живими грішми» на рахунки ще не надійшли, це поки що лише рішення. Крім того, 35 тисяч гривень нам виділили тільки після моїх жорстких перемовин із керівництвом Герцаївського району. І хочу, щоб ви розуміли: для такої кількості хворих і такого району — це крапля у морі. Але і за це вдячний.

— Ви вже заявляли у своєму листі на адресу обласної влади, що фінансування буковинських районів гірше, ніж інших в Україні.

— Скільки втратить Глибоцький район із таким ставленням вищих органів влади до боротьби з COVID-19 та перекладанням проблем на плечі місцевого населення, можна лише здогадуватися. Напрошується аналогія з подіями 1932—1933 років в Україні, коли всі ресурси на місцях відібрали, вивезли все збіжжя, а потім нічого не дали, повністю ізолювавши регіон.

— А яка ситуація із доплатою медикам за таких умов?

— Для доплат медичним працівникам вторинної ланки медицини, які задіяні у боротьбі з COVID-19 (300%), із державного бюджету надійшло 460 200 гривень. Розмір доплат становив від 400 для молодшого медичного персоналу до 5 000 гривень лікарям. А це ті люди, які щоденно ризикують своїм здоров’ям та здоров’ям своїх рідних і близьких.

Нині кількість хворих на COVID-19 серед медичних працівників становить у Глибоцькому районі приблизно 30 випадків. Водночас з екранів та у соціальних мережах від вищих посадовців уряду звучить інформація про мільярди гривень, виділені регіонам на боротьбу з COVID-19. На жаль, реальність інша та викликає незадоволення органами центральної влади, провокує соціальний вибух у цей непростий для України час. Якщо стан справ не зміниться, то кількість заражень на COVID-19 та летальних випадків може зрости в рази і ситуація у районі може стати неконтрольованою.

Петро Панчук розповів, що поки держава легковажить із пандемією у Чернівецькій області, ситуацію рятують місцеві доброчинці. Він та медики Глибоцької районної лікарні вдячні «Благодійному фонду Порошенка». Також надійшла гуманітарна допомога від компанії «УкрТрансГаз» майже на 15 мільйонів гривень. Окремо голова вдячний місцевому підприємцю Володимиру Завадовському (ТОВ «Лілак»), який постійно підтримує район. Він, як і приватний підприємець Олександр Калинюк, надав дуже відчутну матеріальну допомогу. Вдячні глибоччани і Миколі Павловичу та іншим небайдужим людям, насамперед освітянам, котрі постійно допомагають у цій ситуації.

Також надходила гуманітарна допомога від Обласної клінічної лікарні. А ще кошти від сільських рад, від ОТГ, які створені у районі, від волонтерів і благодійників, установ та організацій району і навіть з інших областей. Усім їм медики висловлюють глибоку подяку. Це приклад того, як біда об’єднує українців.

Коли матеріал уже готувався до друку, від чернівецької обласної влади надійшло повідомлення, що нарешті область отримала перший реальний вантаж допомоги — захисні костюми та медичне обладнання з Києва. Напевно, і у МОЗ уже зрозуміли, що ситуація на Буковині з COVID-19 загострилася максимально. У лікарнях не вистачає ліжок. Що з цього отримає найбільш уражений Глибоцький район, невідомо. Але, як каже Петро Панчук, краще, щоб помирали надії, а не люди.