З нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу Президент Володимир Зеленський запевнив, що територіальна цілісність України буде відновлена.

«Ми віримо, що обов’язково настане день, коли Крим повернеться до України. Кримські татари та українці повернуться до рідних домівок, зберуться за одним столом, щоб разом промовити: За вашу й нашу свободу!» — цитує слова глави держави Офіс Президента на своїй сторінці у Фейсбуці.

У ніч із 17 на 18 травня на будівлі Офісу Президента було розміщено світлову проекцію, що символізує солідарність українського та кримськотатарського народів.

Водночас міністри закордонних справ України, Естонії, Грузії, Латвії, Литви та Польщі до роковин депортації кримськотатарського народу виступили зі спільною заявою.

«76 років тому, 18 травня 1944 року, радянськими каральними органами здійснено злочинну депортацію кримськотатарського народу з території його історичного проживання — Криму — у віддалені райони Узбекистану, Казахстану та Російської Федерації. Лише в перші роки вигнання померла майже половина всіх депортованих кримських татар. Період заборони повертатися на Батьківщину — до Криму — тривав до 1989 року та супроводжувався цілеспрямованою мовною і культурною асиміляцією. Трагедія кримськотатарського народу повторилася у 2014 році, коли Російська Федерація захопила і незаконно спробувала анексувати Крим, який є невід’ємною частиною України», — наголошується у заяві.

Міністри підкреслюють: «Не випадково Росія, яка глорифікує сталінський тоталітарний режим, продовжує свою злочинну політику у ХХІ столітті в тимчасово окупованому Криму: це заборона Меджлісу кримськотатарського народу, систематичні репресії, переслідування і порушення прав кримських татар, які чинили опір російській збройній агресії проти територіальної цілісності України. Це змусило тисячі кримських татар, корінний народ Криму, покинути свої домівки і виїхати до материкової України».

У заяві очільники зовнішньополітичних відомств шести країн також вшанували пам’ять численних безневинних жертв сталінської депортації кримськотатарського народу, висловили підтримку кримськотатарському народу в його боротьбі за свої права та наголосили на непорушності суверенітету, територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах і політичної незалежності України.

«Засуджуємо агресивну політику РФ щодо України та нові репресії проти кримськотатарського народу. Закликаємо Росію припинити порушення фундаментальних принципів міжнародного права, повною мірою виконати резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна, і вимоги міжнародного співтовариства стосовно деокупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополь», — йдеться у заяві. Насамкінець міністри наголошують: які б спроби не робила Росія для легітимізації окупації півострова, факт залишається беззаперечним: Крим — це Україна.