Ставок, зроблений у 1983 році місцевим колгоспом у заплаві річки Ножик (притока Прип’яті), ніколи й ніким відтоді не чистився. Колишнє місце відпочинку дітвори й молоді поволі заросло, замулилося, засмітилося.

Зібрали кошти на пальне для приватної техніки, яка працювала на очищенні водойми, і на зарибнення теж 40 тисяч гривень вистачило, щоб купити 400 кілограмів малька.

Очолили громадські роботи Василь Тишковець та місцевий священик Павло Дубінець. Керівництво місцевого сільськогосподарського орендаря — ТОВ «Рівненське аграрне підприємство» надало сучасний екскаватор, на якому очищали ставок брати Борис та Григорій Колби. А трактористи Олександр Войтович, Микола Кричкевич та В’ячеслав Репецький власними тракторами відвозили від екскаватора викорчувані пеньки, нагромаджене роками сміття. Працювали безоплатно. 34 причепи пеньків вивезли в кагати за селом, щоб через п’ять років отримати компост для парників. Більш як 50 осіб працювали на толоці з облагороджування водойми площею 4,5 гектара.

— Ми зробили ставок окрасою села, — розповідає місцевий священик Павло Дубінець, який користується великим авторитетом у місцевого люду, бо завжди й сам працює з ними нарівні. — Береги розчищено, коріння і пеньки прибрано, заїзд до ставка вимощено битими цегляними відходами, а зверху шлаком, який закупили у школи. Облаштовано місце для пляжу і зони купання, наразі завозимо туди жовтий пісок. Залишилося розрівняти поверхні огороджувальних дамб, засіяти схили травою. Обговорюємо й будівництво грибочків на пляжі. Велика подяка всім, хто долучився до цієї загальносільської важливої справи. Особливо радує те, що молодь наша активно працювала. Громада починає гуртуватися задля спільної мети — і це чудово.

Це вже не перша акція Морочненської громади. Рік тому таку саму толоку було проведено на території новозбудованої амбулаторії.

Фото надано автором.