Поточна ситуація з пропуску громадян на контрольних пунктах в’їзду-виїзду, проведення дезінфекції вулиць населених пунктів і транспортних засобів в умовах протидії поширенню COVID-19, перебіг відновлення пошкодженого житла у прифронтовій зоні — роз’яснення з цих питань надав директор департаменту цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької облдержадміністрації Ігор Бойко (на знімку).

Про ситуацію на КПВВ

— Контрольні пункти в’їзду-виїзду на Донбасі відновлять роботу не раніше, ніж буде знято обмеження на пунктах пропуску державного кордону України, — підкреслив директор департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОДА Ігор Бойко. — Ситуація на КПВВ не змінилася. Пропуску в звичайному режимі, як було до за-провадження карантину, немає. Отже, зняття обмежень щодо перетину громадянами лінії розмежування раніше, ніж буде знято аналогічні обмеження на пунктах пропуску на державному кордоні з іншими країнами, — на КПВВ окремо не планується.

Нині пропуск через КПВВ здійснюється у крайніх випадках, і таке рішення ухвалює виключно командувач Об’єднаних сил. Усі звернення щодо надання дозволів, яких надходить дуже багато, ми переадресовуємо на командувача ОС. Якщо наприкінці березня — на початку квітня було 1—2 випадки на день, коли за гострої потреби пропускали людей перетнути лінію розмежування, то наприкінці квітня таких були 1—2 особи за тиждень. І це статистика не тільки для Донецької області, це дані по Донецькій та Луганській областях разом. На сьогодні ситуація не змінилася.

Люди, які очікують пропуску через лінію розмежування і яким ніде переночувати, як правило, перебувають у тих населених пунктах, де розміщуються КПВВ. Ними займаються місцеві органи влади. Найбільше таких людей було в районі КПВВ Майорське, і місцева адміністрація за допомогою волонтерів вирішувала питання їх розміщення та забезпечення необхідними засобами.

Про заходи з дезінфекції

— Державна служба з надзвичайних ситуацій готова в разі потреби до виїзду та проведення робіт із дезінфекції на території населених пунктів області, — за-
значив Ігор Бойко. — На початку карантинних обмежень заявок на проведення дезінфекції було значно більше, але рятувальники ДСНС готові працювати й надалі. Всім відомо, що на непідконтрольну територію міжнародні організації періодично доставляють гуманітарні вантажі, і ці транспортні засоби теж підлягають обробці під час їх повернення.

Про відновлення будинків у прифронтовій зоні

— На сьогодні на території області є майже тисяча будинків, до яких співробітники ДСНС мають більш-менш безпечний доступ. Ми плануємо почати їх відновлювати, — сказав керівник департаменту цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОДА. — Для цього департаментом було закуплено будівельні матеріали, яких поки що вистачить на ремонт приблизно 350 будинків. На додаткові потреби будемо шукати кошти.

Наразі роботи тривають, і ми не зупиняємося. Будемо намагатися відновити якомога більше будинків.

Донецька область.

Фото автора.