Постраждали майно і двоє охоронців. У кабінетах нападники вчинили справжній погром, зламали сейфи та викрали сервери відеонагляду. Зникла вся готівка, що була у приміщенні, а це майже 53 тисячі гривень.

Тіні з’явилися опівночі

Напад було вчинено після опівночі, тому на роботі нікого не було, крім двох охоронців. Їх жорстоко побили. В одного лікарі діагностували легкі тілесні ушкодження, в іншого — травми середньої тяжкості. Йому зламали ребра. Показово, що «Едельвейс-2007» розташований у Бурині на вул. Лікарняній. За іронією долі, саме туди, до лікарні, і доправили пізно вночі двох працівників фермерського господарства.

«Едельвейс-2007» заснував Віктор Ладуха (на знімку). Він досить відома на Сумщині особистість. До Революції Гідності обирався сільським головою Слободи Буринського району, а коли розпочався Майдан, став одним із його найактивніших учасників та волонтерів. Із Бурині спочатку до Києва, а потім на фронт пішли десятки тонн гуманітарних вантажів, насамперед харчових продуктів.

Після втечі Януковича та повсюдної зміни влади Ладуху призначили головою Буринської райдержадміністрації, але на цій посаді він протримався лише півроку — не спрацювався з керівництвом області. Та вже через кілька місяців земляки обрали його депутатом обласної ради. Ці повноваження Віктор Ладуха склав восени 2017 року — після обрання головою Буринської об’єднаної територіальної громади.

Біографія людини та її суспільно-політична вага дають можливість краще збагнути масштаб проблем, у які вона потрапляє. Неозброєним оком видно, що напад на «Едельвейс-2007» не має нічого спільного із банальним пограбуванням. Хоча і зі своєю професійною діяльністю Ладуха його не пов’язує. «Просто мене хочуть зламати, — поділився Віктор Борисович у телефонній розмові з кореспондентом «Голосу України». — Але не діждуться!».

До того, як із головою зануритися в політику та громадську роботу, він був одним із найбільших фермерів у Буринському районі — можливо, найуспішнішим. Окрім «Едельвейса-2007», заснував ще й ФГ «Ладуха В.Б.».

Після переходу на державну службу передав корпоративні права на обидва фермерські господарства іншим членам родини, але ні для кого не секрет, що така формальність не має нічого спільного з реальністю: будь-кому в Бурині зрозуміло, що напади на створені Ладухою підприємства означають атаки на нього особисто. А підстав для таких атак вистачає. Ладуха ніколи не був ангелом і нажив впливових недоброзичливців на рівні не лише району, а й області. Багато років тому, коли ще не був ні головою РДА, ні депутатом обласної ради, ні навіть сільським головою, Ладуха вже активно «воював» із податківцями, правоохоронцями та іншою владою. Чи правильно воював — нині з’ясовувати не будемо. Але про ті часи відомо, що Ладуха ні з ким не хотів «домовлятися» і категорично нікому не давав хабарів. Принаймні про таке мені розповідав інший фермер, котрий знає колегу по тяжкій праці на землі вже не менш як десяток років.

Не захопили, то підпалили

За словами Віктора Ладухи, три роки тому обидва фермерські господарства — «Едельвейс-2007» і «Ладуха В.Б.» — зазнали рейдерських нападів. З великими труднощами атаки рейдерів вдалося відбити, до того ж робити це довелося двічі. «Ту справу правоохоронці не розслідували й досі», — каже голова Буринської ОТГ. Виходить, навіть його нинішній ранг не дозволяє «підштовхнути» розслідувачів — що вже тоді говорити про інших фермерів, у яких немає ніякого «даху»?

Як відомо, вчасно не покараний злочинець отримує потужну мотивацію до вчинення іншого злочину. Ця істина отримала у Буринському районі чергове підтвердження: після невдалих спроб рейдерських захоплень хтось підпалив посіви фермерських господарств Ладухи. Пожежу загасили, але 10 гектарів полів встигли вигоріти. «Цей злочин також залишився нерозслідуваним», — стверджує Віктор Ладуха.

У фермерських господарствах працює майже вся його родина: дружина, мати, сестра. Підростають діти.

«Є таке бачення, що принаймні у цьому останньому випадку — у нападі на «Едельвейс» та побитті сторожів — не минулося без участі правоохоронців, — робить сенсаційну заяву Віктор Ладуха. — У тому не було б нічого дивного, адже фактично ніхто не люстрований. Ті, хто працював на Януковича, зберегли свій вплив».

У прокуратурі області кореспондента «Голосу України» запевнили: щодо нападу на «Едельвейс» та побиття працівників фермерського господарства розслідування триває і слідчі зроблять усе можливе, аби злочинців було встановлено та покарано. Водночас у прокуратурі не впевнені, що між попередніми епізодами — підпалами полів і рейдерськими захопленнями — та останнім нападом є зв’язок. Якщо його встановлять, цьому також дадуть правову оцінку.

Фермерське господарство «Ладуха В.Б.» розташовано у Слободі Буринського району і є одним із найбільших роботодавців для села. Фермерське господарство «Едельвейс-2007» — бюджетоутворююче для Буринської ОТГ.

Воно забезпечує роботою понад 60 місцевих жителів і з початку нинішнього року перерахувало до бюджетів усіх рівнів 1 мільйон 303 тисячі гривень податків і зборів. Блокування роботи сільськогосподарських підприємств, хай хто їх заснував, не лише мінусує економіку, а й підриває продовольчу безпеку держави. Та й суспільно-політичну також.

Сумська область.

Фото надано автором.