На сайті міністерства фінансів уже з’явилося повідомлення, що при міністерстві економіки буде створено підприємство «Державна нафтова компанія». На неї покладуть усі державні функції із зберігання і відновлення резервів нафтопродуктів.

У повідомленні міністерства фінансів зазначається, що «Державній нафтовій компанії» буде доручено в наступному році побудувати автозаправні станції в містах і на основних дорожніх артеріях країни.

При цьому державні автозаправки нададуть власникам електромобілів можливість заряджати на них акумуляторні батареї, чого поки що немає на інших АЗС.

Наголошується, що будівництво й робота державних АЗС посилить конкуренцію на цьому ринку й покликана забезпечити максимально низькі ціни для громадян і бізнесу.

Чимало економістів Болгарії і навіть екс-прем’єр Іван Костов вважають це рішення хибним і застерігають уряд від подібного кроку. На їхню думку, держава повинна поліпшити контроль за підвищенням цін на АЗС. А вкладати бюджетні кошти в будівництво нових автозаправок, яких і так цілком вистачає для задоволення споживчого попиту, не слід.

У соціальних мережах також переважно не підтримують ініціативу, побоюючись, що ініціатива витисне чи поглине інших учасників ринку, а потім... за все заплатять споживачі. Якщо держава зайде в цей сегмент, то це потребуватиме значних інвестицій, які треба буде окупити.

Інфраструктура заправок достатньо добре розвинена й навряд чи очікує такого великого гравця. В умовах низьких цін на нафту й найнижчих у ЄС цін на паливо для болгарського бюджету — це зайві витрати грошей. А дотувати споживачів держава може й сьогодні. Механізмів достатньо.