Ці кошти мають піти на відновлення економіки ЄС, що постраждала внаслідок пандемії COVID-19. Цю ініціативу лідери Німеччини та Франції озвучили під час спільної відеопрес-конференції, що відбулася 18 травня (на знімку).

Ангела Меркель уточнила, що з фонду виділятимуть кошти країнам та галузям, які особливо постраждали внаслідок поширення коронавірусу. При цьому кошти надаватимуть не як кредити, а як дотації, інформує DW.

Для наповнення фонду Єврокомісія має отримати повноваження від 27 країн — членів ЄС позичити до 500 мільярдів євро на фінансових ринках від імені Євросоюзу. Погашення відбуватиметься з бюджету ЄС протягом тривалого часу — орієнтовно 20 років, зазначає агентство новин dpa. Частка, яку для сплати позик додатково вноситиме Німеччина, відповідатиме її внеску до бюджету ЄС і становитиме близько 27 відсотків.

Ця ініціатива є принциповою зміною у позиції уряду ФРН, який раніше виступав проти спільних запозичень. Однак у Німеччині згоду на додаткові повноваження Єврокомісії має надати ще Бундестаг.

Лідери Німеччини та Франції заявили, що надзвичайна ситуація, яку спричинила пандемія коронавірусу, потребує і надзвичайних заходів. «Наша мета є чіткою. Європа спільно впорається з цією кризою, і ми вийдемо з неї сильнішими», — йдеться у спільній заяві Меркель та Макрона, оприлюдненій на сайті канцлерки.

Скрінкопія відео-прес-конференції зі сторінки Еммануеля Макрона у Твіттері.