Свою посаду він здобув під час сьомих чергових виборів глави держави, які проходили в два тури — 31 березня та 21 квітня 2019 року. За кандидата Зеленського тоді проголосували 73,23 відсотка тих, хто прийшов на виборчі дільниці. З інавгурацією відтягувати не стали і призначили її на найближчу із можливих дат — на 20 травня.

Складання присяги новообраного Президента традиційно відбувалося в сесійній залі Верховної Ради. Протягом всієї передвиборної кампанії В. Зеленський наголошував: він представляє простий народ. А тому організатори й інавгурацію намагалися зробити якомога менш офіційною. Так, до парламенту майбутній очільник країни підійшов пішки.

У сесійній залі В. Зеленського очікувала делегація якнайвищого рівня. На захід запросили всіх колишніх Президентів, окрім Віктора Януковича. У закордонній делегації були присутні п’ять Президентів та представники урядів сусідніх країн, окрім Росії. Склавши присягу й отримавши символи влади, він приступив до виголошення своєї першої промови в якості керівника всієї країни.

Своє звернення В. Зеленський розпочав із моментально розтягнутої на цитати тези про те, що «кожен із нас є президентом». «Віднині кожен із нас несе відповідальність за країну, яку ми залишаємо своїм дітям, — сказав він. — Європейська країна починається з кожного».

Утім, надзавданням для себе В. Зеленський визначив припинення вогню на Донбасі. «Заради того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все, — сказав він. — І я точно не боюся приймати складні рішення. Я готовий втрачати свою популярність, свої рейтинги, і якщо буде треба, я без вагань готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир, не втрачаючи наші території ніколи». Новий Президент заявив, що ставить своїм пріоритетом повернення всіх полонених та втрачених територій. На завершення В. Зеленський сказав, що все своє життя намагався робити так, щоб люди посміхалися, а на посаді очільника країни пообіцяв докласти зусиль, щоб українці не плакали.

Таймер дострокових парламентських виборів запустився в день інавгурації Президента Зеленського. Саме тоді було натиснуто кнопку «рестарт» усієї вертикалі влади. Уже наприкінці липня на дострокових виборах до парламенту пройшла пропрезидентська монобільшість. Голосування за новий склад уряду 29 серпня 2019 року стало одним із перших рішень Верховної Ради дев’ятого скликання. А далі — ухвалення низки законів у темпі, який нині вже навіть без лапок називають турборежимом.

Інавгураційна промова Володимира Зеленського була досить лаконічна, як і його передвиборна програма. Один рік — це невеликий час. Але, якщо порівнювати тодішнього кандидата Зеленського і чинного главу держави, можна помітити суттєві зміни. Вони позначилися на його обличчі та на манері говорити, Президент уже кілька разів змінював оточення, яке може впливати на важливі для життя країни рішення... У фільмі, який Офіс Президента поширив 21 квітня, вважаючи перемогу на виборах початком керівництва В. Зеленського, глава держави має втомлений вигляд. Він каже, що не був готовий до тих викликів, які щоразу постають у вигляді форс-мажорних обставин. Як-от, наприклад, ситуація із поширенням COVID-19 чи небажанням Росії припиняти вогонь. Утім, він все ще незламний у своїх намірах змінити країну.

Нині В. Зеленський може сказати, що за рік свого керування країною виконав багато чого з обіцяного. Повертаються військові полонені, розводять війська, проведена низка міжнародних переговорів з багатьма лідерами країн щодо встановлення миру на Донбасі. За поданням Президента ухвалено багато актуальних рішень — виборче законодавство, знята депутатська недоторканість, відкрито ринок землі... Щоправда, приміром, обіцяних «посадок» не було. Але ще є над чим працювати і рівень підтримки у наймолодшого в історії України глави держави високий. Надії не втрачені. Реформи на старті.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).