Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут
 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Ура! Воно запрацювало! У Києві та Харкові вчора після карантинного обмеження відкрилося метро. У Дніпрі мораторій на підземку поки що зберігається — місто не готове до другого етапу зняття заборон, введених через коронавірус.

Голова КМДА Віталій Кличко особисто вранці проінспектував роботу Київського метрополітену й виніс вердикт: вжито всіх необхідних заходів для безпечного перевезення пасажирів. Він закликав городян користуватися громадським транспортом тільки за потреби й з дотриманням усіх правил безпеки. На онлайн-брифінгу Кличко запевнив, що дезінфекція в метро проводиться належним чином, у вестибюлях і на платформах станцій нанесено розмітку для дотримання соціальної дистанції, а працівники метрополітену забезпечені засобами індивідуального захисту.

Напередодні, у неділю з 12.00, у столиці все-таки запустили наземний транспорт. Хоча вранці у МОЗ повідомили, що Київ не готовий до чергового етапу послаблень, але через кілька годин статистика різко змінилася... Віталій Кличко звернувся до уряду із проханням дозволити відкрити метро 25 травня, мотивуючи таку необхідність тим, що мегаполіс стоїть у заторах. І от на радість киян і гостей столиці «найзручніший і найшвидший» вид міського транспорту відновив перевезення, а затори так і не зникли. Ситуацію погіршили дощова погода й запуск наземного пасажирського транспорту. Затори утворювалися на всіх мостах у напрямку з лівого берега на правий.

Найбільший — на Північному мосту з боку Троєщини, який ремонтують.

11.00. Метро «Вокзальна». Одна з перших станцій київської підземки. Пропускну спроможність у години пік можна порівняти з пісковим годинником... Але не цього разу. Спускаюся вниз сходами, дотримуючись «соціальної дистанції» в умовно півтора метра, про яку нагадують рекламні ліхтарі-борди. А ось і «послаблення» — на одному з інформаційних лайтів зазначено — «мінімум 1 метр».

«Користуйтеся метро тільки в захисних масках і рукавичках», — читаю далі правила під час руху. І згадую, що днями ВООЗ опублікувало повідомлення: ймовірність підчепити коронавірус при контакті з поверхнею не підтверджено... Уявляю, як комфортно їздити в метро в поліетиленових рукавичках при плюсовій температурі й без кондиціонера!

А ще вчора в Києві відкрили спортивні й дитячі майданчики в парках та скверах і на прибудинкових територіях. Щоправда, через дощ діти не змогли це оцінити.

Далі буде...

«З 1 червня, за рішенням комісії з надзвичайних ситуацій міста, ми плануємо відкрити дитячі садочки, спортивні комплекси й зали, фітнес-центри (крім басейнів), дитячо-юнацькі спортивні школи, пляжі й зони відпочинку біля водойм. Також з 1 червня буде знято обмеження на відвідування міських цвинтарів. Відновлять роботу заклади професійно-технічної й вищої освіти для випускників та абітурієнтів», — анонсував голова КМДА подальші послаблення до Дня захисту дітей...