Відтепер НАЗК порівнюватиме вартість задекларованих активів із їх ринковою ціною, а у разі появи нової інформації — проводитиме повну перевірку декларації повторно. Також перевірятимуть, чи отримані суб’єктом декларування подарунки не перевищують граничні суми тощо.

У першу чергу перевірятимуть декларації найвищих посадовців — Президентів України, Прем’єр-міністрів та міністрів, — повідомили в НАЗК. З 1 червня, коли закінчиться період для подання декларацій за 2019 рік, НАЗК застосує систему автоматизованого логічного та арифметичного контролю для визначення декларацій з найбільшими ризиками.

Окрім того, в новому Порядку контролю е-декларацій визначено конкретні дії уповноваженої особи НАЗК під час перевірки та спосіб проведення кожної із складових перевірки. Перевірятимуть і дотримання декларантом обмежень щодо отримання подарунків, а також обмежень, встановлених після припинення діяльності суб’єкта декларування. Передбачено також перевірку на встановлення ознак необґрунтованості набуття активів. На проведення повної перевірки відведено до 120 календарних днів, а за крайньої необхідності строк може становити і 60 днів. Упродовж 10 робочих днів з дня закінчення терміну перевірки уповноважена особа НАЗК зобов’язана підготувати довідку за результатами проведення повної перевірки та оприлюднити її на офіційному веб-сайті НАЗК.

«Проведення повних перевірок декларацій — це інструмент забезпечення доброчесності державної служби та виявлення тих осіб, які використовують державні посади для власного збагачення, а не для добробуту громадян», — наголосили в НАЗК.

Раніше для початку та затвердження результатів проведення повної перевірки декларацій НАЗК, як колегіальний орган, мало провести засідання і прийняти відповідне рішення. Схвалені парламентом у жовтні 2019 року зміни до Закону України «Про запобігання корупції» позбавили Агентство статусу колегіального органу, відтак попередній порядок перевірки декларацій не міг бути застосований на практиці. Мін’юст погодив новий порядок перевірки е-декларацій, розроблений НАЗК.

З питань заповнення е-декларацій у НАЗК діє «гаряча лінія» за телефоном: +38(044)200-06-94.

Інфографіка НАЗК.