Фестивальні традиції треба зберегти й примножити, попри будь-які карантини. Тим більше, коли позаду — 18 років досвіду! Так вирішили організатори XVIII Міжнародного фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах» — інформаційно-творче агентство «ЮН-ПРЕС» Київського Палацу дітей та юнацтва. Кілька місяців копіткої підготовки, нові підходи до вже звичних, але неможливих в умовах карантину конкурсів і викликів... — і свято відбулося! Усередині травня юні й дорослі журналісти, телевізійники, фотографи, медіа-педагоги фестивалили на відстані, але разом!

За 18 років «Прес-весна» дала дорогу в світ журналістики сотням дівчат і юнаків з різних куточків України. Для всіх, хто хоч раз побував на фестивалі, «Прес-весна» — це нові знайомства, шалений драйв і ритм, захоплююча теплохідна прогулянка Дніпром, екстремальні змагання, цікаві квести. Але... цьогорічна тема «2020: Моя країна в смартфоні» несподівано для всіх стала пророчою! Проте вимушена ізоляція не завадила події року для юних журналістів України та зарубіжжя.

На пошту фестивалю надійшло 874 конкурсні роботи з усієї України, а також із Білорусі, Узбекистану, Франції, Польщі, Молдови, Чехії та Нідерландів. Найактивнішими стали Бердянськ, Лиман, Кременчук, Кривий Ріг та Київ.

Всі роботи оцінювало професійне журі: редактори та журналісти провідних ЗМІ, науковці та практики столичних закладів вищої освіти. Організатори підготували справжнє свято журналістики: чотири дні яскравого та професійного марафону; 18 цікавих та корисних онлайн-заходів, 13 майстер-класів від експертів-професійних журналістів, блогерів та медіа тренерів.

Учасників фестивалю привітали: директор Київського Палацу дітей та юнацтва Оксана Добровольська, керівник ІТА «ЮН-ПРЕС» Надія Іллюк, заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, перший заступник голови Держкомітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак.

Нинішнього травня відзначаємо знаменний ювілей: інформаційно-творчому агентству «ЮН-ПРЕС» (незмінному організатору «Прес-весни») — 30 років! Три десятиліття його викладачі знайомлять школярів із професією журналіста, навчають, виховують і заохочують до творчості майбутніх медійників! Ювілею ІТА «ЮН-ПРЕС» на фестивалі була присвячена ретроспектива «Прес-весна на Дніпрових схилах: повноліття». А ще в програмі були привітання від гостей та організаторів, віртуальна екскурсія Києвом, презентація нових проектів агентства і, звичайно, церемонія нагородження «Віват, переможцям!».

Перелік найкращих цього року солідний: 41 переможець у 10 номінаціях, 51 номінант спецпремій, 12 переможців конкурсу для репортерів онлайн-редакції
#Інфоманія: 2020.

Перемогу в номінації «Журналістська робота» вибороли: Ксенія Уткіна з Вишгорода і Анна Останіна з Лиману (Донеччина); ІІ місце Імаш Бауедінов та Русланбек Джуманиязов з м. Нукус (Узбекистан) і Дмитро Полубок з Бердянська. ІІІ — Діана-Катерина Редько та Ольга Кацан з Київщини.

«Газета»: І місце — газета «Ірпінь-Тайм» Національного університету фіскальної служби України. ІІ — газета «Країна творчості» Будинку дитячої творчості Заводського району Миколаєва і Прес-центр «ТСН» з Кривого Рогу. ІІІ — газета гуртка «Школа журналістики» з Миколаєва.

«Фото»: безсумнівний переможець — киянка Вероніка Балашова. На ІІ місці — Дарія Кінаш (Бердянськ) і Ліза Вегера (Київ). ІІІ місце розділили киянин Леонард Тодуа і колектив Палацу Молоді ім. Ю. Тувіма з м. Лодзь (Польща).

«Медіапроект»: переміг «Юний журналіст» з Полтави, ІІ місце — Олена Білаш з міста Кобеляки, ІІІ — Дитячий медіацентр «K-video» гімназії №2 з Чернівців.

«Нові медіа»: І місце — Марія Юдінцева з Кривого Рогу; ІІ місце — сайт «Хай Так. Медіа, яке роблять діти» гуртка «Юний журналіст» з Полтави; ІІІ місце — Ольга Кацан з Ірпіня.

«Літературний твір»: І місце — киянка Анна Косцова; ІІ — киянин Артем Новак; ІІІ — вінничанка Вероніка Мучанка.

«Відеоробота»: І місце — Марія Терьохіна та Віктор Лисенко (Київ) та колектив коледжу ЧНУ імені Юрія Федьковича (Чернівці); ІІ місце поділили вихованці гуртка «Юний журналіст» з Полтави та Аня Гусар з міста Сміла на Черкащині; ІІІ — Валерія Даннбаум із Запоріжжя і Ольга Плотнікова з Чернівців.

«Радіоробота»: І місце — Марія Шкурко та Катерина Шаповаленко КПДЮ; ІІ місце — інформагенція «Крила» (Чернігів); ІІІ місце — Олена Корольова та Кристина Агеєва з телерадіостудії «Зміна» (Кривий Ріг).

«Традиції і новаторство»: І місце — Ярослава Бондар (Луцьк); ІІ місце — Олена Місюкевич (Кривий Ріг); ІІІ місце — Ярослав Яцевський (Київ).

Утім, не лише маститі журналісти оцінювали роботи юних колег. Для дорослих друзів фестивалю, які пишуть про молодь або дають можливість юнкорам публікувати свої твори у серйозних виданнях, теж є номінація — «Голос Покоління Z». Молодіжне журі присудило: І місце — Ігор Дармостук, шеф-редактор Інтернет-видання «КиевВласть»; ІІ — Мирослава Забродська, керівник прес-служби КПДЮ; ІІІ місце — Юлія Потапенко, ведуча рубрики «Сім’я» газети «Голос України».

Готуємося до наступних фестивалів!

Від редакції «Голосу України»:

Приємна несподіванка! Пишаємося цією відзнакою і нашою дружбою з фестивалем! І щиро вітаємо ІТА «ЮН-ПРЕС» з ювілеєм!